Сега четете
Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Резултатите от водните проби, взети на 3 юли от пунктовете в Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг, не показват превишения на нормите. Прогнозата до 17 юли за северозападната част на Черно море е благоприятна и показва, че потенциалните замърсителите циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. Според данните, няма притеснения за зоните за къпане по българското Черноморие.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“, както и сателитно наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента. Петната от 5 юли в изключителната икономическа зона на България не се наблюдават на сателитните данни. Миксът от днепровски и днестровски седименти към 3-4 юли в украински води също вече не се вижда.

Няма абсолютно нищо притеснително относно чистотата на нашето море. Не се наблюдава дори и минимално повишение на показателите, които изследваме периодично. Това каза на пресконференция в курорта „Слънчев бряг“ по-рано днес Радина Огнянова, ръководител на лаборатория. Резултатите са пет пъти под горната допустима граница според българското законодателство. Няма причина за абсолютно никакви притеснения.

МОСВ е в непрекъсната връзка с „Морска администрация“ и ще продължава да следи движението на нефтените петна до пълното им разнасяне. Министерството е и в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Вижте и

МОСВ осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма, за спокойното протичане на туристическия сезон.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре