Сега четете
Бюджетът, макар и трудно, е изпълним, реалистичен и ще се задържи с 3% дефицит

Бюджетът, макар и трудно, е изпълним, реалистичен и ще се задържи с 3% дефицит

Бюджетът, макар и трудно, е изпълним, реалистичен и ще се задържи с трипроцентов дефицит. Това каза министърът на финансите Асен Василев в предаването „120 минути“ по бТВ.

 

От 1 януари 2024 г. е заложено да се повиши минималната работната заплата, която ще стане 50 на сто от средната работна заплата, каза още министър Василев. Пенсиите от 1 юли вече се увеличиха, а за догодина отново е заложено увеличението им – по швейцарското правило, допълни той. За размера на „майчинските“ министър Василев посочи, че в проекта на бюджета е заложено те да са 780 лв.

 

Няма да се вдигат ДДС ставките за ресторантьорите, но заплатите да минават по банков път, а неиздаването на касов бон на клиентите да бъде основание за неплащане от тяхна страна на сметката, каза още той и допълни, че това ще стане факт от 1 август.

 

Василев посочи, че дефицитът трябва да е три процента, защото все още европейската икономиката е в криза и да се правят супер рестриктивни бюджети не е нито пожелателно, нито смислено. През последните две-три години се видя, че нашата икономика може да не генерира големи дефицити, а в същото време да се прави нормална европейска политика и да намаляват неравенствата. Видя се, че апокалиптичните прогнози не се сбъднаха и не се наложи да се взимат големи дългове, даже напротив, България отчете ръст от 3,9 на сто според Евростат, посочи още той.

 

В отговор на въпрос дали тези мерки подхраниха инфлацията Василев посочи, че дефицитът на касова основа е 0,8 процента и инфлацията не е драматична. Инфлацията идва у нас основно по линия на цени на храните и цени на енергията, допълни министър Василев. По думите му, ако се опитаме да потиснем цените на храните, стоките веднага ще тръгнат за износ.

 

По думите му цените на храната се вдигнаха заради зърнената криза и заради цените на торове. След спад на цената на торовете спаднаха или се задържаха цените на храните, посочи още той. Зърното обаче продължава да не се изнася, а това, което се случва в Запорожие, създава допълнителен риск, каза още министър Василев. Ако не стане нещо изключително неприятно, би следвало до есента или зимата пазарът да се нормализира, прогнозира министър Василев.

 

Той припомни, че имаме инвестиционна програма със предвидени над осем млрд. лв. Проблемът е, че министерствата не успяха да си направят поръчките, да си определят изпълнители и да усвоят парите, каза още той.

Вижте и

 

В отговор на въпрос дали кандидатурата на Васил Терзиев е най-подходящата за кмет на София в предстоящите местни избори министър Василев отговори положително. Ние не избираме патриарх, който да даде моралния облик на нацията, а градоначалник, който да дострои детските градини, тротоарите, ремонтите на улици и да не се прави ремонт по три пъти на едно и също място. Относно миналото на Терзиев министър Василев коментира, че хората трябва да изберат дали искат да гледат към бъдещето и да се решават проблемите на града, или искат „да си стоим в миналото и да се плюем“.

 

На въпрос дали коалицията между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ е здрава министър Василев посочи, че тя е достатъчно монолитна и че в момента се вижда, че във всички големи градове има желание да се явят заедно на местните избори, но това по думите му ще е решение на националните им органи.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре