Сега четете
Църногорския събор „В сърцето на Граово“

Църногорския събор „В сърцето на Граово“

С водосвет и демонстрация на традиционна българска поясна борба „Кореш“ започна вторият ден на Църногорския събор „В сърцето на Граово“.

 

Проявата отново събра стотици посетители от област Перник и страната на поляните край Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ над брезнишкото село Гигинци.

 

Събитието уважиха заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев, областният управител на Перник Людмил Веселинов, посланикът на Република Сърбия в София Желко Йович, народни представители, кметове на общини и други.

 

Днес и утре на сцената на фолклорния събор ще се изявят над 860 участници, сред които самодейци и професионални изпълнители. Една от очакваните прояви в програмата днес е гостуването на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

 

Вижте и

Паралелно с фолклорния концерт са представени атрактивни занаятчийски и традиционни кътове. Сред тях са възрожденско граовско село с характерни за региона и вече позабравени ястия. Интересна е и богатата колекция от 600 чана и старинни народни носии на семейство Дамянови от Благоевград. На Църногорския събор гостува и Ивайло Иванов от патриотичен клуб „Бдинци“- Видин. Той е войвода на четата за исторически възстановки „Тимошки хайдути“. Интерес в къта му представляват експонатите от военната ни история, хайдушкото движение и Първата световна война.

 

Църковна програма, фермерски пазар, алея на манастирските производители, поляна на животновъдите и алея на занаятите също очакват своите посетители днес и утре на Църногорския събор.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре