Сега четете
Реджеп Ердоган: Турция подкрепя политиката на отворени врати на НАТО

Реджеп Ердоган: Турция подкрепя политиката на отворени врати на НАТО

Турция подкрепя политиката на отворени врати на НАТО, но не може да има никакво разумно оправдание за онези, които отварят обятията си за терористи, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, говорейки по темата за присъединяването на Швеция към НАТО на проява днес в Истанбул.

По думите на президента много малко от съюзниците имат принос като този, който Турция е направила за НАТО през последните 71 години.

„Демонстрирахме принципната си позиция, като одобрихме членството на Финландия. Не се поколебахме да покажем реакцията си към онези, които покровителстват терористи. Подкрепяме политиката на отворени врати на алианса, готови сме да приемем всеки, който ще покаже лоялност към основните ценности на алианса“, каза турският лидер.

В същото време той подчерта, че „не може да има никакво разумно оправдание тези, които искат да покажем солидарност под покрива на НАТО, да отварят обятията си за престъпници, които се опитаха да извършат преврат в Турция. Демокрацията и хуманността не могат да стоят рамо до рамо с тероризма“, каза Ердоган.

„Тези, които ни дават съвети, трябва първо да отговорят на следните въпроси. Как Турция може да се довери на страна, по чиито улици се разхождат терористи? Как може държава, която не се дистанцира от терористичните организации, да допринася за НАТО? Не можем да подкрепим за НАТО онези, които отварят обятия за тероризма. Очакваме обещанията, дадени на страната ни в Мадрид, да бъдат спазени. Ще поставим всички тези въпроси отново на вниманието на нашите партньори от алианса на срещата на върха на лидерите на НАТО във Вилнюс във вторник“, каза още президентът на Турция.

Опасявайки се за сигурността си, Швеция и съседна Финландия прекратиха дългогодишната си политика на военно необвързване, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., и двете страни подадоха молби за членство в НАТО. През март Турция ратифицира кандидатурата на Финландия за членство в НАТО, но все още има възражения срещу присъединяването на Швеция.

Вижте и

Само Турция и Унгария  все още отлагат членството на Швеция. Останалите 29 съюзници заявиха, че скандинавската страна е направила достатъчно, за да удовлетвори исканията на Анкара. Наред с другите отстъпки Швеция промени антитерористичните си закони и отмени оръжейното ембарго за Турция.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре