Почина синоптикът Любка Кумчева

Почина синоптикът Любка Кумчева, казаха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

 

Тя е работила дълги години в НИМХ, подготвяйки прогнозите за времето.

 

Любка Кумчева е родена на 8 януари 1942 г. в Асеновград. Израснала е в София. Дълги години пее в хор „Бодра смяна“ и в Хора на софийските девойки. През 1961 г. завършва Трето средно училище „Марин Дринов“ в София. Висшето си образование получава във Физико-математическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в специалността „Геофизика и метеорология“. През 1968 г., след като се дипломира, веднага е разпределена на работа в Националния институт по метеорология и хидрология. Тя работи там в продължение на 46 години до 2014 година, когато се пенсионира.

 

Вижте и

През 1968 г. Любка Кумчева печели конкурс и става телевизионна водеща на прогнозите за времето в Българската национална телевизия (БНТ). Работи в БНТ в продължение на 20 години – по десет пред камерите и зад кадър. След като напуска БНТ през 80-те години, продължава да работи в Националния институт по метеорология и хидрология.

 

На 21 май 2009 г. за 24 май – Ден на българската просвета и култура, и на славянската писменост, Любка Кумчева е наградена с почетния знак „За заслуги“ към Българската академия на науките.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре