Сега четете
България заяви, че дава помощ на Украйна

България заяви, че дава помощ на Украйна

Много ясно сме заявили, че България дава помощ, без това да е в ущърб на нашата боеспособност. Това каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел пред журналисти в парламента във връзка със списъка с необходимата на Украйна военна техника, който украинският президент Володимир Зеленски е предоставил при визитата си в София вчера.

 

Присъствах на срещата и съм видяла списъка, потвърди вицепремиерът. Трябва ясно да кажем, че от страна на Украйна получихме желание и споделени нужди, но трябва да разчитаме на своя министър на отбраната и на Министерския съвет за това, което ще бъде предоставено, каза Габриел. Тя посочи, че военната помощ ще бъде предоставена в унисон със законодателството, а след това с много ясно отстояване на националния интерес и по отношение на боеспособността на българските военни сили и по отношение на възможностите, които са свързани с производствен капацитет и времева рамка.

 

Посещението на президента Володимир Зеленски е знаково, защото то отива далеч отвъд двустранните отношения с Украйна. То означава, че всички, които сме в евроатлантическото пространство, отговаряме заедно на предизвикателствата, подкрепяме се, изразяваме солидарността си с конкретни действия, каза Габриел. Тя отбеляза, че за нея е било изключително важно, че страната ни отново е изразила тази подкрепа. Видяхме благодарността на президента Зеленски по отношение на бежанците, на децата, на жените, които намериха подслон в европейските държави, сред които и България, добави тя.

 

Вижте и

Според Габриел визитата е била и „прекрасна възможност“ за разговор за по-задълбочено сътрудничество в конкретни стратегически области като енергетиката и отбраната. Тя изрази задоволство и от провеждането на разговори за възстановяването на Украйна. Смятам, че е от стратегически интерес да се включим във формулата на мир на президента Зеленски и да навлезем в конкретика, заяви Габриел. Това беше един исторически ден, защото България ясно заяви своята принадлежност към европейското и евроатлантическото семейство, подчерта тя.

 

Попитана кога страната ни ще има посланик в Украйна, Габриел заяви, че не може да отговори, но се надява това да се случи възможно най-скоро. По формулата за мир работят 26 посланици, редно е и България да се включи, допълни тя.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре