Сега четете
Парламентът подкрепи членството на Украйна в НАТО

Парламентът подкрепи членството на Украйна в НАТО

Със 157 гласа „за“ и 57 – „против“ парламентът подкрепи членството на Украйна в НАТО, след възстановяване на мира на нейна територия.

„За“ бяха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ), ДПС и „Има такъв народ“, които са и вносители на декларацията.

Против бяха от „Възраждане“ и „БСП за България“.

В текста се казва, че 49-ото Народно събрание заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави.

Народното събрание категорично настоява за незабавно прекратяване на ядрения шантаж, както и на всички действия на Руската федерация, в остро противоречие с Устава на ООН, които представляват най-сериозният удар срещу мира и благоденствието както на европейските, така и на руския народ;“

Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е траен и справедлив мир.

За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, НС настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военно-техническа подкрепа до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници, пише в документа.

49-ото НС потвърждава пълната си подкрепа за независимата от външни фактори политика на НАТО на „Отворени врати“; очаква българското правителство вкл. и на предстоящата Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г. да изразява позиция в подкрепа членството на Украйна в НАТО, след възстановяване на мира на нейна територия. В същото време призовава съюзниците за използват Срещата на върха, за да очертаят ясни параметри по пътя на членството на Украйна в НАТО.

В текста се посочва също, че парламентът подкрепя започването на процеса на планиране и приемане на конкретни параметри и времева рамка за членството на Украйна в Алианса и разширяване на стратегическите отношения.

С приемането на тази декларация ще бъде излъчена недвусмислена позиция за българската подкрепа към Украйна и легитимното ѝ право на самоотбрана срещу непредизвиканата военна инвазия, както и правото на държавите сами да избират как да гарантират сигурността си, посочва в становището си Комисията по външна политика..

С декларацията подкрепяме правото на украинците на избор, заяви Любен Дилов от ГЕРБ-СДС. Подкрепяме това, което българите сме изстрадали много, не само последните 30 години – желанието да се самоопределим, обясни той.

Вижте и

Борислав Гуцанов от „БСП за България“ призова документът да бъде оттеглен, като социалистите категорично се разграничиха от него. Кой ви накара да има такава декларация, кои други парламенти са излезли с такава декларация, попита представителят на социалистите. Поканихте Зеленски по неизвестно какви причини, неизвестно какви разговори се водят в момента, добави той.

Създадоха ви като коалиция на войната, преминахте през коалиция на омертата и ударихте дъното като коалиция на националното предателство, една крачка ви дели от това да станете коалиция на националната катастрофа, обърна се той към управляващите. Само за 1 месец това правителство успя да даде нова порция оръжия за Украйна, без никой да знае какво точно се дава и да бъде информирано Народното събрание, продължи депутатът. В същото време нищо не сте казали как ще подпомогнете българските  граждани, които наистина се нуждаят от помощта ви, упрекна той авторите на проекта.

Въпросът е какво получава България насреща за това, което дава, коментира Костадин Костадинов, „Възраждане“. По думите му въпросите, които поражда тази декларация, са много повече от отговорите. Българското правителство трябва да постави темата за автономията на българите в Украйна, смятат от „Възраждане“.

Не намирам защо в този дебат бяха намесвани толкова различни въпроси, след като България е направила своя избор и е член на НАТО, посочи Йордан Цонев от ДПС. Къде тази декларация въвлича България във войната – тя е призив Украйна да бъде приета в НАТО, след края на конфликта, подчерта той.

Цонев припомни, че още в първия ден от конфликта ДПС първи са поискали да се приеме декларация в подкрепа на Украйна, но тогавашното мнозинство в Народното събрание първоначално е отхвърлил такава точка в дневния ред и едва по-късно следобед декларацията, в крайна сметка, е гласувана.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре