Сега четете
Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна

Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна

Румен Радев

Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и с жертвите от тази жестока война, която бушува и в момента. Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата с президента на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещение в България днес.

 

Българският президент подчерта, че страната ни е подала ръка на хиляди граждани от Украйна в първите месеци на войната. Много от тях продължават да бъдат под закрилата на държавата и продължаваме да оказваме хуманитарна помощ на вашата страна, отбеляза Румен Радев.

 

Държавният глава обърна внимание на подписаната по-рано днес в Министерския съвет декларацията за евроатлантическата интеграция на Украйна. По думите му това е важна стъпка в развитието на отношенията между двете държави. „Но аз не приемам предоставянето на въоръжени боеприпаси, особено от резервите на българската армия“, каза Радев. „И аз като Вас, като президент и върховен главнокомандващ, имам ясни отговорности отбранителните способности на въоръжените сили на България да не отслабват, защото средата за сигурност е достатъчно тревожна и в нашия регион“, аргументира се Румен Радев.

 

По думите му още по-тревожно е това, че конфликтът в Украйна разширява „своя пространствен размах“. Радев каза, че бойните действия стават все по-ожесточени, а сред загиналите има и „българи от голямата българска общност в Украйна“. Президентът определи тази тема като изключително чувствителна.

 

„С всеки изминал ден рискът за сигурността и мира в Европа расте, включително и рискът от радиоактивно замърсяване“, каза още държавният глава. Според него конфликтът се превръща във война на изтощение и представлява и глобален икономически сблъсък, който изостря и социалното напрежение. Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение, подчерта Радев. И добави, че все повече оръжие трудно води до такова решение.

 

В тази връзка е важно да обръщаме внимание и на последователните усилия за деескалация, за прекратяване на отговора, за търсене на мирно решение чрез средствата на дипломацията, каза Румен Радев. „Знам колко е трудно, но според мен всички заедно трябва да търсим такива решения. Много се надявам да видим по-скоро мирно решение“, посочи президентът.

 

Вижте и

Държавният глава смята, че не са използвани всички средства за постигане на мир. Той коментира и „формулата за мир“ на Зеленски с десетте точки в нея, като добави, че с интерес иска да чуе мнението на украинския президент за развитието на тази инициатива.

 

Относно ускорената европейска интеграция на Украйна в Европейския съюз (ЕС), Радев заяви, че в негово лице тя е била подкрепена. Българският президент подчерта, че Украйна има своето място в ЕС. Той каза, че трябва да се мисли за Украйна, но и за това в бъдеще как тази война се отразява на Европа, защото помощта на Европа, по думите му, ще е изключително важна за възстановяването на Украйна.

 

По-рано днес Володимир Зеленски се срещна в Министерския съвет с премиера акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре