Сега четете
Българин ще бъде вицепрезидент на Фармацевтичната група на Европейския съюз

Българин ще бъде вицепрезидент на Фармацевтичната група на Европейския съюз

Общото събрание на Фармацевтичната група на Европейския съюз избра Арис Принс от Кралската нидерландска фармацевтична асоциация за президент и Димитър Маринов от Българския фармацевтичен съюз за вицепрезидент. И двамата ще започнат своите мандати от 1 януари 2024 г., съобщиха от Българския фармацевтичен съюз.

 

„Ще бъде решаваща година за ЕС и за институциите с европейските избори през юни 2024 г. и началото на нов мандат за Европейския парламент и за Европейската комисия. До изборите ще работим, за да гарантираме, че след извлечените уроци от COVID-19 здравето ще остане приоритет за ЕС и нашата общност“, коментира новоизбраният президент на организацията Арис Принс, цитиран в съобщението. По думите му ролята на фармацевтите в общественото здравеопазване ще продължи да заема важно място в нашите общества.

 

Следващата година ще бъде от решаващо значение и за окончателното приемане на Регламента за европейските здравни данни и за преговорите за реформа на фармацевтичното законодателство на ЕС. Като основни предизвикателства Принс открои недостига на лекарства и популяризирането на ролята на фармацевтите в борбата срещу антимикробната резистентност.

 

Вижте и

„Доброто сътрудничество в семейството на Фармацевтичната група на Европейския съюз е от решаващо значение за всички нас за усъвършенстване на аптечните практики и популяризиране приноса на фармацевтите за националните здравни системи“, каза вицепрезидентът магистър-фармацевт Димитър Маринов.

 

Близо 60 процента от българите търсят мнението на магистър-фармацевт относно изписаните им лекарства, показа проучване на „Тренд“ по поръчка на Инициативния комитет от магистър-фармацевти в България. Приблизително 70% от запитаните твърдят, че цените и локацията са ключови, когато става въпрос за избор на аптека, от която да пазаруват. Една трета от хората посочват, че купуват лекарство, независимо че цената се оказва по-висока от очакванията им, 21% от тях питат магистър-фармацевта за алтернатива. Над половината от хората, участвали в допитването, твърдят, че магистър-фармацевтите в България са професионалисти и имат високи етични стандарти.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре