Сега четете
БСП поиска незабавната оставка на министъра на отбраната Тодор Тагарев

БСП поиска незабавната оставка на министъра на отбраната Тодор Тагарев

Искаме незабавно оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента. Като аргументи тя посочи решенията на правителството за Украйна и предложението на Тагарев за Черно море, което, според социалистите, представлява категорично нарушаване на международния договор от Монтрьо, по който България е страна.

 

По-рано днес от „Възраждане“ излязоха с декларация във връзка със спазването на този международен документ. „Лицето Тагарев си позволи да говори за това, че трябва да си помислим как да уплътним съюзническия военноморски потенциал в Черно море като се създаде евентуална военноморска база на Съединените щати в България“, посочи Костадин Костадинов.

 

Относно отказа на Бойко Борисов от депутатския му имунитет, Корнелия Нинова коментира, че го е дал под натиск и смятат това за успех на БСП. Тя отбеляза, че втора точка днес е било гласуването му на имунитета му в пленарната зала. Втората евентуална причина е, че за периода, в който уж създадоха комисия за имунитети, която не работи, смениха Гешев, допълни Нинова. По думите ѝ вероятно очакват, че нещо по делото ще бъде покрито.

 

„Отчитаме съгласието му да си даде имунитета като една малка крачка на победа на БСП и на хората, които искат справедливост за 12-годишното му крадливо управление“, посочи Нинова. Голямата и истинската крачка и победа ще бъде когато има прозрачен и справедлив процес и се стигне до осъдителна присъда, допълни тя.

 

Корнелия Нинова декларира, че БСП няма да подкрепи предложената декларация за членство на Украйна в НАТО. По думите ѝ сериозни държави членки като САЩ, Германия, Франция, Унгария изразяват резерви и смятат, че на този етап трябва да се въздържат от позиция за приемане на Украйна в НАТО и че това би изправило целия Алианс във война срещу Русия. „Нашите подмазвачи или как да ги кажа слагачи бързат да бъдат по-католици от папата, ние да заявим категорична позиция за приемането на Украйна в НАТО, без да се отчита фактът, че сме на няколкостотин километра от конфликта и можем да бъдем превърнати не само в прифронтова държава, но и в жертва на тази война“, коментира Нинова.

Вижте и

 

Лидерът на БСП отбеляза, че в много спешен порядък се бърза в комисия и в зала мнозинството да приеме решение за продажба на Украйна на двата реактора за АЕЦ „Белене“. Ще гласуваме против, заяви Нинова и допусна, че това бързане е заради очакваното посещение на президента Зеленски в България. „С продажбата на двата блока целят завинаги да се приключи с проекта „Белене“ на първо място и на второ – да скрият една далавера, защото България е платила 600 млн. за оборудване, което го няма. На площадката има за около 250 млн., разликата е потънала в нечии джобове“, каза Нинова.

 

Тя посочи, че още когато се строи площадка се лицензира предварително за определени реактори. Освен това става въпрос за оборудване с възможна двойна употреба и се изисква и разрешение от Русия. „Има ли разрешение от Русия нейните реактори да отидат в Украйна? Пълно безумие“, коментира Нинова. Тя отбеляза също, че заради замразяването на „Белене“ България години наред търпи загуби.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре