Сега четете
Във Велинград стартира „Jazz Велинград“

Във Велинград стартира „Jazz Велинград“

На 3 и 4 юли спа столицата на България ще събере музиканти от София, Пловдив, Стара Загора и Велинград във второто издание на фестивала „Jazz Велинград“. С фокус върху етноджаза събитието обединява музиканти от страната, за да предложи съвместни изпълнения с велинградски артисти от различни поколения, засилвайки ролята на културата в образованието и връзка между регионите. Фестивалът се организира от Община Велинград с инициативата и медийното партньорство на Jazz FM. Автор на програмата е програмният директор на радиото Светослав Николов в сътрудничество с директора на ЦПЛР – ОДК Катерина Мирчева. На сцената свои проекти ще представят Нина Николина (Jazz & Traditions), Недялко Недялков (GloBalKan) и Надя Тончева (Braziliado). Вечерните концерти на откритата сцена в центъра на Велинград ще бъдат предшествани от образователни събития и творчески срещи. Входът за фестивала е свободен.

„Jazz Велинград“ започва днес с работилница на вокалистката Нина Николина и перкусиониста Калин Вельов с Младежка музикална формация с диригент Елин Костадинов при ЦПЛР – ОДК. Двамата музиканти ще споделят богатия си опит в работата с неравноделни размери в българския фолклор и световната музика, а след това заедно с духовия оркестър ще подготвят съвместно изпълнение за основния концерт вечерта. Той започва в 19:30 ч. на откритата сцена на пл. „Николай Гяуров“ в центъра на Велинград и на нея ще бъде представено общо изпълнение с Женски хор с ръководител Ели Гикова-Саздова към фолклорен ансамбъл „Чепино“ при Образцово народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1905“. В изпълнението ще се включи и народната певица Таня Първанова.

На сцената ще се качи и оркестъра на Младежка музикална формация Велинград с оригинални аранжименти на песни и пиеси в джаз стилистика, а след това ще свири с Нина Николина и Калин Вельов. По-късно появата на проекта Jazz & Traditions, включващ Нина Николина, Калин Вельов – перкусии, Мирослав Турийски – пиано, и Живко Василев – кавал, ще ознаменува и първото свирене на формацията с Живко Василев – фолклорен музикант, получил джаз образование в чужбина и участник в множество международни проекти.

Вторият ден на фестивала ще предложи още концерти, творчески срещи и „Открит урок по музика“ с кавалджията Недялко Недялков – форматно събитие, което се превърна в запазена марка на Jazz FM радио. Той е солист на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, има голям принос като композитор и солов изпълнител, а името му е в учебниците по музика с участието в отличен с „Грами“ албум на Жорди Савал. Той ще запознае слушателите с импровизацията във фолклора, ще разкрие богатите възможности на кавала и как този специфичен инструмент носи в себе си духа на българското.

Творческа среща на джаз певицата и вокален педагог Надя Тончева с младите таланти от Вокална група „Караоке“ с ръководител Юлиана Ковачева при Народно читалище „Отец Паисий – 1893“ ще бъде също част от програмата на 4 юли. Надя Тончева е с активна солова кариера, а трайна следа оставя и с участието си в прочутата Вокална група „Траяна“. Тя има активна дейност като вокален педагог и е преподавател в Националното училище по музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ – Стара Загора. Своя богат опит тя ще предаде на велинградските дарования с демонстрации за авторския подход към песента, импровизацията, изработването на вокална техника, откриването на собствения глас в музиката. С Мирослав Турийски на пианото ще бъдат подготвени съвместни изпълнения в акомпанимента на джаз бенд за концерта на основната сцена.

Концертната вечер на основната сцена ще започне с български и световни шлагери, поднесени от Вокална група „Караоке“, и ще премине в съвместни изпълнения с Надя Тончева и нейния бенд. В премиерно представяне извън нейния роден град Стара Загора ще чуем новия проект на вокалистката Braziliado с песни на Антонио Карлос Жобим. Те са претворени със стихове на български език в превод на вокалистката, за да достигнат посланията им още по-близо до слушателите в пълния си смисъл. В състава са Мирослав Турийски – пиано, Милен Стойков – флейта и саксофон, Николай Карагеоргиев – китара, Александър Леков – бас, Кристиан Желев – барабани.

Вижте и

Публиката във Велинград ще има голямата привилегия да се докосне на живо до изкуството на създадения от Недялко Недялков проект GloBalKan. Дебютният албум „Въртележка“ бе завършен точно преди пандемията и досега е представян на концерти само два пъти. В неговия център са джаз импровизациите във фолклора, тръгвайки от България и отправяйки се към света – към салсата и тангото. Групата е с участието на саксофониста Арнау Гарофе, Петър Миланов, който свири на създадения от него инструмент тамбулир, и Стоян Янкулов – барабани. Техен солист в една песен ще бъде народната певица Мая Ангелова – ръководител на народния хор към Представителен детско-юношески ансамбъл за народни песни и танци „Здравче – венче“ при Народно читалище „Васил Левски – 1904“.

Акцент в първото издание на „Jazz Велинград“ бе вокалното изкуство и песенното ни наследство. Повече можете да си припомните тук: Фестивалът „Jazz Велинград“ свързва културата и образованието, сближава поколенията и регионите – Jazz FM.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре