Сега четете
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди бюджета на НЗОК

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди бюджета на НЗОК

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2023 година. На извънредно заседание в Министерския съвет днес се разглеждат още проектите на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г. и на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 година.

Заседанието се председателства от вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Премиерът Николай Денков също присъства на заседанието.

В представения на сайта на Министерството на финансите проект на бюджет за НЗОК се посочва, че в областта на здравеопазването продължават усилията за подобряване на профилактиката, превенцията на здравето, с цел гарантиране на качествени и ефективни здравни грижи. По бюджета на НЗОК за 2023 г. са предвидени допълнително над 900 млн. лв. за подобряване на достъпа и осигуряване на здравните потребности на населението.

Тази година са заложени средства в размер на 7 млрд. 27 млн. и 213 хил. лв., посочи по време на заседанието на НСТС д-р Йорданка Пенкова, временно изпълняващ длъжността управител на НЗОК.

Министерството на здравеопазването (МЗ) приема бюджета на НЗОК, каза здравният министър Христо Хинков.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) коментира, че се прави плах опит да се промени тенденцията при съставянето на бюджета на НЗОК. За първи път виждаме до 24% ръст на доболничната помощ и на профилактиката, отбеляза той. Досега никога АИКБ не е подкрепяла бюджета на здравната каса, но този път ще го подкрепи символично. Велев изрази удовлетвореност от въвеждането на електронната система в здравеопазването.

Българската стопанска камара (БСК) ще потвърди принципната си позиция за подкрепа на бюджета на НЗОК, каза Добри Митрев от БСК. Той посочи, че в проекта има положителни тенденции. За нас е по-важно в бюджета за 2024 г. тези тенденции да се изразят много по-ясно, каза Митрев. Той отбеляза, че публичните разходи за здравеопазване като дял от БВП продължават да са в диапазона около 4,6% в последните години. Това е наполовина по-ниско от средното за Европа – 7-11%, коментира Митрев.

Доплащанията са в размер на още едни допълнителни 48%, което прави колосална сума в здравеопазването. Разходите извън болничната помощ, за превенция, трябва да бъдат по-високи, каза още той. Не трябва да се допуска гражданите да стигат до болничните заведения, където лечението е много по-скъпо, трябва усилията да са насочени към превенцията, каза още Митрев.

По думите на Цветан Симеонов, от Българската търговско-промишлена палата се въздържат от подкрепа. По думите му има неравномерно съотношение при средствата за профилактика и при лекарствата. Разчитаме на ръководството на МЗ за по-сериозен контрол при изразходване на средствата, коментира още той.

Деян Денев от Конфедерацията на индустриалния капитал в България отбеляза също като положително разчитането на повече средства за доболничната помощ и профилактиката.

Вижте и

От Съюза за стопанска инициатива посочиха, че предложеният проект представя един балансиран бюджет и с неговото изпълнение ще се постигне необходимото финансиране на пакета от дейности, които попадат в обхвата на задължителното здравно осигуряване. Предложеният бюджета на НЗОК ще осигури достъпна, качествена и своевременно медицинска помощ на всички здравноосигурени хора.

Пламен Радославов от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) отбеляза като слабост в бюджета на НЗОК политиката за хората с нарушени здравноосигурителни права, които, по думите му, имат право само на спешна помощ. Следователно проблемът остава за болниците, каза той. Синдикалистът акцентира и върху средствата за медицинските специалисти. Ако продължаваме с такава политика на доходите, няма на кого да ръкопляскаме и кой да ни лекува, заяви той. Радославов каза, че, въпреки критиките, КНСБ подкрепя бюджета на касата.

Президентът на Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви, че не е възможно да се очакват революционни стъпки по отношение на бюджета. Според него има добри стъпки в предложения проект на бюджет за НЗОК за тази година. Мнението на Манолов обаче е, че цялостно е сбъркана философията в здравеопазването.

Считаме, че са недостатъчни средствата за издръжка на НЗОК, посочи той. И добави, че големият въпрос е за средствата за увеличение на доходите на работещите в здравеопазването. От КТ „Подкрепа“ също подкрепят бюджета на НЗОК.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре