Сега четете
Д-Р АЛЕКСАНДРА МАКЕНДЖИЕВА: ВСЯКО СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ УВЕЛИЧАВА РИСКА ОТ РАК НА КОЖАТА

Д-Р АЛЕКСАНДРА МАКЕНДЖИЕВА: ВСЯКО СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ УВЕЛИЧАВА РИСКА ОТ РАК НА КОЖАТА

Няма здравословен тен – дори лекото зачервяване показва вече нанесена щета и възпаление

През лятото кожата ни е подложена на сериозни изпитания. Сухият и горещ въздух засилва работата на мастните жлези, което води до замърсяване на кожата, дехидратация, допринася за образуването на бръчки и дори пигментация. Ето защо през летния сезон е много важно да коригираме грижата си за най-големия орган в човешкото тяло – кожата.

Как най-добре да предпазите кожата си от излагане на ултравиолетовите лъчи? Какви са видовете слънцезащитни средства и има ли здравословен тен, разговаряме с д-р Александра Макенджиева, дерматолог.

-Д-р Макенджиева, колко вида вредни лъчи има в слънчевата светлина?

– Слънчевата светлина се състои от спектър от лъчи – видима светлина, ултравиолетова (UV) и инфрачервена. Светлината се измерва в нанометри /пш/ и милиметри /mm/. Всеки от тях има своята различна дължина. Ултравиолетовите лъчи са тези, които играят основна роля за здравето на нашата кожа. Най-опасните са UVC, които се шокират от атмосферата и не достигат до земята. UVA и UVB лъчите достигат до земята и имат способността да въздействат на кожата ни. Най-общо казано, първите са отговорни за стареенето на кожата (А като Aging, остаряване), a UVB лъчите са отговорни за изгарянето на кожата (В като Burning, изгаряне). Разбира се, те не само вредят, но и допринасят за производството на витамин D, както и на меланин в тялото ни.

– За да се предпази от негативното въздействие на слънцето, с какви естествени защитни механизми разполага нашата кожа?

– За да се предпази от негативното действие на слънчевите лъчи, кожата ни разполага с няколко механизма. Един от тях са меланоцитите, които се намират в епидермиса.

ТЕ СЪДЪРЖАТ МЕЛАНИН, който улавя вредните лъчи и по този начин ни предпазва. Кожата впоследствие реагира със зачервяване и придобиване на тен.

– До какви проблеми може да доведе прекомерното излагане на слънце?

– Най-ранните промени, случващи се в тялото ни след изгаряне, са свързани с фотостареене, поява на слънчеви алергии, хипер-пигментации. На по-късен етап могат да са налице и други структурни промени по кожата, като появата на актинична кератоза, както и някои видове рак на кожата.

– Какво се случва в организма ни при слънчево изгаряне?

– Едно е важно да запомним – няма здравословен тен. Тенът е защитна реакция на организма за предпазване от вредните лъчи. Дори лекото зачервяване на кожата показва вече нанесена щета и възпаление, случващо се в кожата. Друго погрешно схващане е, че можем да подготвим кожата преди почивката, отивайки на солариум. Всяко слънчево изгаряне увеличава риска от развитие на рак на кожата.

– Кои са основните продукти за слънцезащита и видовете филтри?

– Слънцезащитният крем е най-разпространеното средство за предпазване. Други методи са дрехите със слънцезащитен фактор, които ги има както за деца, така и за възрастни.

СЛЪНЦЕЗАЩИТНИТЕ КРЕМОВЕ СЕ РАЗЛИЧАВАТ по състава си. Някои съдържат изцяло химични, други – минерални филтри, а трети са комбинация от двете. Химичните филтри са тези, които попиват в кожата и преобразуват слънчевите лъчи във вълни. Физичните образуват невидим слой върху кожата, като отразяват директно слънчевите лъчи още на повърхността й.

– За съдържанието на кои опасни съставки трябва да следим?

– Някои химикали в слънцезащитата са класифицирани като много съмнителни по отношение въздействието им върху организма. Такива са съставките октокрилен, метоксицинамат, бензофе-нони, 4-метилбензилиден камфор. При минералната слънцезащита трябва да следим дали съставките цинков оксид и титаниум диоксид съответно са без наночастици. Това ви дава гаранция, че такъв продукт ще бъде възможно най-безопасен за вашето здраве.

– Кои типове кожа са най-уязвими на изгаряне?

– Най-уязвими са хората с много бяла, прозрачна кожа и албиносите. Кожата им почти не произвежда никакъв меланин – съставката, която абсорбира и неутрализира вредните лъчи. Също така да не забравяме бебетата и възрастните, при които кожата или е недоразвита и неспособна да се предпазва, или е вече твърде увредена.

– Какви са съветите ви за грижата за детската кожа?

– Съветвам всички родители още от рано да започнат да обръщат внимание и да са информирани за

ВАЖНОСТТА НА ПРЕДПАЗВАНЕТО НА

ДЕТСКАТА КОЖА Децата не бива да бъдат излагани на директна слънчева светлина до първата си годинка. Задължително е престоят им на плажа да бъде под дебела сянка. Използването на дрехи със слънцезащита е силно желателно и необходимо, както и само подходяща за деца слънцезащита – изцяло с минерални филтри. Тук отново ще повторя – цинков оксид и/или титаниум диоксид, без съдържание на наночастици.

– Кои симптоми и промени по кожата трябва да ни притеснят?

– Следете за появата на нови кожни образувания, както и за промени на вече съществуващи такива.

– Има ли лекарства, които повишават риска от слънчево изгаряне?

– Много лекарства повишават фоточувствителността на кожата, а с това и вероятността да изгорим на слънце. Част от тях са някои антидепресанти, антикоагу-ланти, противозачатъчни, медикаменти за хипертония, някои антибиотици идр.

– Как да помогнем на кожата си след изгаряне?

– На първо място, трябва да преустановим излагането на слънцеза няколкодни. Прилагането на локални охладителни средства, като студени компреси и кремове с алое вера, спомагат за симптоматичното облекчаване на оплакванията. Съветвам всички хора да внимават с прилагането на бабини илачи и средства, препоръчвани от народната медицина, за да не си навредят повече. При поява на мехури в никакъв случай не ги пукайте!

– Какви съвети бихте дали на читателите ни в сезона на по-силното слънцегреене?

Вижте и

– Избягвайте силното слънце между 12-16 часа през лятото, хидратирайте се добре, не само като приемате вода, но и като си хапвате повече плодове и зеленчуци. Използвайте редовно средства за слънцезащита, дори и в градска среда. Взимайте си хладки душове, които са не само тонизиращи, но и чудесни за кожата. Пожелавам слънчево лято на всички читатели.

Милена ВАСИЛЕВА

***

Невероятно, но факт…

УЧЕНИ: КОЖНАТА ПАМЕТ Е МНОГО СИЛНА

Кожата съхранява паметта за болка, рани и възпаления. Това заключение направиха учени от университета „Рокфелер“ в САЩ, съобщава сп. Nature.

„Паметта“ на кожата позволява на тялото да лекува щетите по-бързо в бъдеще, установиха учените. Както показват резултатите от изследвания, проведени върху лабораторни мишки, раните зарастват два пъти по-бързо в онези участъци от кожата, където е имало предишни наранявания, ако са зараснали преди повече от шест месеца. По човешки стандарти този период може да се сравни с 15 години. Стволовите клетки, вече „обучени“ да затварят раната, значително влияят върху възстановяването на тъканите.

В същото време механизмът на кожната „памет“ може да бъде вреден. Например учените смятат, че този процес може да бъде свързан с развитието на псориазис. Сривовете в механизма могат да доведат до хронично възпаление и автоимунни заболявания.

***

Защо солариумът е опасен?

Лампите в солариумите излъчват предимно UVA лъчи и рядко UVB, но в същото време могат да надхвърлят слънчевата инсолация няколко десетки пъти. Така че няма безопасни солариуми. Рискът от рак на кожата се увеличава със 75%, ако хората почерняват преди 35-го-дишна възраст. Само една сесия може да увеличи риска от развитие на рак на кожата (меланом с 20%, плоскоклетъчен карцином с 67% и базалноклетъчен карцином с 29%). Освен това посетителите на солариумите често пренебрегват нормите, например прекарваттвърде много време в кабината за тен.

Солариумът по никакъв начин не предпазва от слънчево изгаряне, не може да „подготви“ кожата за слънцето или да „лекува“ акнето на гърба, както много хора си мислят. Невъзможно е да получите достатъчно витамин D в солариума, тъй като той се произвежда само под въздействието на UVB лъчи. Вредата от солариумите е безспорна и те са забранени в някои страни, квто например в Австралия от 2016 г.

***

Д-р Александра Макенджиева е завършила медицина в университета „Ото фон Гюрике“ в Магдебург, Германия. Специализира дерматология в МБАЛ „Света София“, където и работи. Професионалните й интереси са насочени към дерматохирургия, клинична и естетична дерматология. Член е на Българското дерматологично дружество и Българския лекарски съюз. Редовен участник е в български и международни семинари и конгреси в областта на дерматологията.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре