Сега четете
В Гърция: Цената на бутилка вода зависи от това дали е топла, или студена

В Гърция: Цената на бутилка вода зависи от това дали е топла, или студена

Може ли цената на бутилка вода да зависи от това дали е топла, или студена? Колко струва тя в Гърция провери кореспондентът на NOVA Антон Чавдаров.

В Аспровалта, например, предлагат евтина вода, само обаче, ако се пие топла. В случай, че пожелаем да я закупим студена, то тогава цената се повишава доста заради скъпата енергия.

В едно от заведенията екипът на NOVA си поръчва фрапе. С него обаче безплатна вода – няма. На плажа с поръчка сок и кафе – също. И с гиросите безплатна вода не идва. Поръчана струва 1.30 евро за бутилка от литър и половина.

Фотис Фотиадис е собственик на минимаркет в Аспровалта. Той разяснява как стоят нещата с водата в заведенията. „В много от тях носят вода в бутилка, но вие можете да кажете: „Не искам бутилирана вода, искам в кана“. Ако не кажете нищо, те ви я носят в бутилка и след това я добавят в сметката, нищо че не сте я поръчвали. Просто трябва да я откажете и да поискате вода от чешмата”, казва той.

Цената на водата в Гърция всъщност е в двете крайности. В супермаркета се намира пакет от шест бутилки от по 1,5 литра за обща цена от 1.50 евро. В хладилника обаче само една бутилка от същата вода се продава за 1 евро.

„Така е, защото цената на електроенергията скочи страшно много. За да вземем бутилка от литър и половина и да я изстудим, ние плащаме допълнително за енергия. И затова излиза много по-скъпо да си купиш бутилка от хладилника, отколкото шест от рафта”, посочва Фотиадис.

Вижте и

В Гърция продължава да е в сила таван на цената на водата. „За изстудена вода от 500 милилитра таванът е 50 цента. Не е позволено да я продаваме по-скъпо. Няма значение дали в супермаркета, или в заведението. Мога да кажа, че цената на водата не е проблем. Това май е единственият продукт, чиято цена не е скочила. Всичко останало бие всякакви рекорди”, подчертава собственикът на минимаркет.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре