Сега четете
Токът и парното с нови увеличения от утре

Токът и парното с нови увеличения от утре

Комисията за енергийно и водно регулиране определи нови цени на парното, топлата вода и тока от 1 юли. Електроенергията за бита поскъпва средно с 4,3%. Най-голямо е увеличението за клиентите в Североизточна България – 5,43 на сто. В Западна България цените се увеличават средно с 4,24%, а в Южна България с 3,63 на сто.

„В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги. Първоначалните разчети на Комисията предвиждаха увеличение в размер на 3,63%, но това беше преразгледано след издадена заповед на служебния енергиен министър, с която бяха променени квотите за регулирания пазар на държавните производители на електроенергия. В енергийния микс за битовите потребители бяха включени 2 200 000 MWh електроенергия, произведена от ТЕЦ „Марица изток 2″, с цел дружеството да не изпадне в финансови затруднения“, обясниха от КЕВР.

Запазва се съотношението между дневната и нощна тарифа, като дневната остава двойно по-висока. Така в часовете между 22.00 ч. и 6.00 ч. ще важи по-ниската тарифа през зимата, а от 23.00 ч. до 7.00 ч. през лятото.

С решение днес регулаторът реши да увеличи и цените на парното с между 0,05 и 0,48%.

С утвърдените цени увеличението на цената на парното и топлата вода за клиентите на „Топлофикация София“ е с 0,05%, за „ЕВН България Топлофикация“ ще е с 0,22%, за „Топлофикация Плевен – с 0,06%, за „Топлофикация Бургас“ – с 0,28%, за „Веолия Енерджи Варна“ – с 0,35%, за „Топлофикация ВТ“ – с 0,11%, за „Топлофикация Русе“ ЕАД – с 0,09%, за „Топлофикация Сливен“ ЕАД – с 0,26%, за „Топлофикация – Габрово“ ЕАД – с 0,36%, „Топлофикация-Разград“ ЕАД – с 0,48%.

Вижте и

Намаляват се цените на топлоенергията за клиентите на „Топлофикация Перник“ – с 0,66%, както и за клиентите на „Топлофикация Враца“ – с 0,06%.

Основна причина за по-малкото увеличение на цената на парното е поевтинялата цена на природния газ през последните шест месеца, както и няколкото по-сериозни увеличения на цените на отоплението през миналата година.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре