Сега четете
Тържествена церемония за откриване на пилон „Рожен“

Тържествена церемония за откриване на пилон „Рожен“

С тържествена церемония на 13 юли ще бъде открит първият монумент на българското знаме – Пилон „Рожен“. От 14 до 16 юли ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023, съобщиха от Фондация „Наследство в бъдещето“.

 

Празничната програмата на 13 юли ще започне в 18:00 часа с изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“. След това Роженските поляни ще бъдат огласени от песни за България, както и от изпълнения на деца от задграничната българска диаспора. Над 400 реконструктури, артисти, певци, музиканти и каскадьори ще се включат в спектакъла с исторически възстановки в подножието на монумента. Тържествената церемония по издигането на националния флаг на Република България на 111 метра височина и откриването на Пилон „Рожен“ ще е в 21:00 часа. След това присъстващите ще извият голямо хоро. Празникът ще продължи с още изненади от организаторите и ще завърши с огнено шоу-заря.

 

Към настоящия момент подготвителните дейности на терен са приключили, подготвя се височинният монтаж на внушителното съоръжение и рекултивиране на прилежащата зона, съобщиха още от Фондацията.

 

Инициативата за извисяване на националния флаг на Роженските поляни е на фондация „Наследство в бъдещето“. Монументът е посветен на 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Височината на пилона от 111 метра символизира площта на България от 111 хил. кв. километра. В основата ще има карта на България с гравирани послания от 28-те административни области на страната, както и капсула на времето с послания към бъдещите поколения.

 

Вижте и

На 19 юни от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщиха, че поземленият имот, където се строи 111-метровият Пилон „Рожен“ не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Проверката беше направена от експерти на РИОСВ – Смолян по сигнал на „Сдружение за дива природа Балкани“. Защитена местност „Рожен“ отстои на около 0,9 км по права линия на изток от обекта, както и не попада в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близко разположената защитена зона BG0001030 „Родопи Западни”, отстои на около 4,58 километра, се посочва в становището на РИОСВ – Смолян.

 

Проектът се реализира, чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Инициативата може да бъде подкрепена през сайта на кампанията www.pilon.rozhen.bg, чрез дарителската сметка – IBAN: BG31DEMI92405000304216, както и чрез дарителски SMS с текст DMS ZNAME на номер 17 777 (за всички мобилни оператори). Медийни партньори в проекта са Българската телеграфна агенция, Българската национална телевизия, Българско национално радио, вестник „24 часа“, вестник „Труд“ и др.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре