Сега четете
Няма да критикувам бюджета сега, липсата на коалиционно споразумение изисква първо да разговаряме с Асен Василев

Няма да критикувам бюджета сега, липсата на коалиционно споразумение изисква първо да разговаряме с Асен Василев

Няма да критикувам бюджета сега, имаме забележки по него. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпрос в кулоарите на парламента. По думите му липсата на коалиционно споразумение, механизъм, изисква първо да разговарят с финансовия министър Асен Василев , ако могат да бъдат отстранени забележките, и тогава двете първи политически формации заедно да понесат отговорност за този бюджет.

 

Редно е, подчерта Борисов, и вчера го казах на Кирил Петков, Асен Василев да дойде и по някои теми първо да ни запознае, да каже какво и защо мисли, и, ако го подкрепяме, да знаем защо го правим. Така мисля да постъпим, добави той.

 

Борисов разказа, че е говорил по телефона с премиера Николай Денков и му е казал какво притеснява ГЕРБ относно парите в енергетиката, намерението да се премести държавната защита по международни арбитражни дела от Министерството на финансите в Министерството на правосъдието, както и блокирането на парите за зимното поддържане и големите инфраструктурни проекти. На лидерската среща във вторник Василев не можа да ми отговори на всички тези въпроси, уточни лидерът на ГЕРБ. Снощи той е свързал Кирил Петков с Делян Добрев заради жалбата на депутата от ГЕРБ до Върховната административна прокуратура във връзка с БЕХ. Вчера в пост във Фейсбук Добрев съобщи, че сезира ВАП с искане „за упражняване на надзор за законност и предприемане на действия за отмяна на Разпореждане № 4 от 23.06.2023 г., съответно на Разпореждане № 2 от 26.04.2023 г. на МС от 2023 г., в частта с която се разпорежда на „Български енергиен холдинг“ ЕАД да внесе дивидент не по-малък от 1,588,375,000 лв., а именно нетната печалба за 2022 г., декларирана в предварителния отчет на дружеството от 03.02.2023 г. на интернет страницата на Агенцията за публичните предприятия и контрол“.

 

Добрев и Петков са се договорили, когато премиерът Денков се върне, да се срещнат и да коментират как това предложение да бъде направено законно, така че да не пострадат инвестициите, каза Борисов.

 

Най-важен инструмент, който подкрепя законодателната и управленската програма, е бюджетът. Дали ще го наречем механизъм или коалиционно действие е едно и също, обясни лидерът на ГЕРБ на въпрос дали двете управляващи политически сили ще подпишат някакъв документ. Да се разберем какво те искат да подкрепим или какво те ще се съгласят да променим, това е сложен дебат на компромиси отново, посочи той. Всичко, което говорих преди изборите и в деня на изборите, че едно подобно, много трудно, носещо пасиви, негативи за двете големи формации, управление в края на краищата е най-доброто днес за държавата, изтъкна още Борисов.

 

Вижте и

На въпрос дали ще има ротация в управлението, тъй като миналата седмица той изрази съмнение, Бойко Борисов обясни, че на лидерската среща във вторник Петков и Денков категорично са уверили, че стоят зад думите си да има ротация и да продължи да работи правителството.

 

Попитан дали евентуални две кандидатури – на ГЕРБ-СДС и на „Продължаваме промяната-Демократична България“ – за управител на БНБ може отново да доведат до трусове в управлението, той коментира: „Ще има две номинации и парламентът ще избере, не с плаващо мнозинство, като дадат по-добър кандидат от Димитър Радев, просто им се учудвам, да вземат тогава БНБ“.

 

Позицията на ГЕРБ, особено по Албания, Република Северна Македония, Украйна, приемането на законите, свързани с плана за възстановяване и предложени от служебния правосъден министър Крум Зарков, се оцени високо в Брюксел и затова се даде път на нашия кандидат Илияна Иванова да отиде на разговори в Европарламента. Това, че имахме и втори кандидат – Даниел Лорер, може би показва колко много потенциал има в България за хора, които отговорят на изискванията, коментира още Бойко Борисов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
1
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре