Сега четете
Александър Лукашенко: Путин е искал да „затрие“ Пригожин по време на метежа

Александър Лукашенко: Путин е искал да „затрие“ Пригожин по време на метежа

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че е убедил руския президент Владимир Путин да не „затрива“ наемническия ръководител Евгений Пригожин в отговор на организирания от него метеж, определен от Кремъл като тласкане на Русия към гражданска война, предаде Ройтерс.

Описвайки разговора си с Путин по време на събитията, Лукашенко посочи, че казал на руския президент да не убива Пригожин, използвайки израз от руския криминален жаргон, означаващ да убиеш някого, аналогичен на „затривам някого“.

„И доколкото разбрах, било е взето сурово решение (и това беше подтекстът на обръщението на Путин в деня на метежа) за затриване“ на метежниците, е казал според беларуските държавни медии Лукашенко по време на вчерашното си изказване пред военни и журналисти. „Предложих на Путин да не прибързва. „Нека“, казах аз, „да разговаряме с Пригожин и командирите му.“ На което той ми отговори: „Слушай, Саша, безполезно е. Той дори не си вдига телефона, не иска да говори с никого“.“

През 1999 г. Путин използва същия руски глагол по адрес на чеченските бойци. Тогава той се зарече: „Ще ги преследваме навсякъде. Извинете ме, че го казвам – ще ги хванем в тоалетната, ще ги затрием в нужника на двора“. Това изказване впоследствие стана широко цитиран символ на безцеременността му на Путин, отбелязва Ройтерс.

Засега няма коментар от Кремъл на изявлението на Лукашенко, които бяха неочаквана възможност за обществеността да узнае какви са били разговорите, които са били водени, докато Русия по собствените думи на Путин е можело да изживее размирици, каквито не е виждала от десетилетия.

Лукашенко, който е стар познат на Пригожин и човек от близкото обкръжение на Путин, каза, че е посъветвал руския президент да прояви прагматизъм и че възможно ликвидиране на ръководителя на „Вагнер“ можело да доведе до масов бунт сред бойците му.

Беларуският лидер добави, че неговата армия може да спечели много от опита на бойците на „Вагнер“, които според споразумението им с Кремъл са свободни да се прехвърлят в Беларус.

„Това е най-подготвеното подразделение в армията“, каза Лукашенко, цитиран от държавната агенция БелТА. „Кой би го оспорил? Моята армия също го разбира, ние нямаме такива хора в Беларус“, допълни той.

Вижте и

„Хората не разбират, че просто подхождаме прагматично. Те („Вагнер“) притежават опита, ще ни разкажат за въоръжението – кое от него е сработило и кое не“, каза след това беларуският президент пред армията си.

След намесата на Лукашенко Пригожин спря така наречения си поход на справедливостта от Ростов на Дон към Москва на 200 км от столицата.

Путин първоначално се зарече да смаже метежа и го сравни със смутните времена на революцията от 1917 г. и последвалата гражданска война. Само часове по-късно беше сключено споразумение, позволяващо на Пригожин и част от бойците му да се прехвърлят в Беларус.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
1
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре