Сега четете
Тодор Тагарев: Няма авиация в това, което даваме, и няма тежка бронетанкова техника

Тодор Тагарев: Няма авиация в това, което даваме, и няма тежка бронетанкова техника

Няма авиация в това, което даваме, и няма тежка бронетанкова техника. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев на пресконференция в Министерството на отбраната в отговор на въпрос за това каква техника предоставя страната ни на Украйна. Вчера от Министерския съвет съобщиха, че е одобрен нов пакет военна помощ за Украйна в изпълнение на решението на Народното събрание.

Тагарев припомни, че вече има две решения на Министерския съвет за това каква помощ да предостави страната ни на Украйна. Списъкът е поверителен, уточни той. По думите му стриктно се спазва решението на Народното събрание, според което България може да изпрати военна помощ според заявените потребности и нашите възможности. Няма ограничение колко транша трябва да бъдат изпратени, допълни той.

На Украйна са необходими много неща – от изтребители до бинтове, каза министърът и добави, че може да се окаже, че Украйна ще оперира с F-16 преди България.

„Само децата, които никога не гледат телевизия, не са разбрали, че изнасяме боеприпаси за Украйна. Поради наложената политика в предни кабинети това се правеше полутайно, което изискваше и да има посредници“, каза министърът. „Моята политика е, че когато наши съюзници купуват въоръжение и боеприпаси от български предприятия и използват посредници, които те са си избрали и имат доверие, това ще продължи по същия начин. Когато става въпрос за продажби с украинско финансиране за украинската армия, ще се постараем да работим директно, да няма посредници, защото включването на посредници винаги ни вкарва в една сива зона, което създава рискове“, обясни Тагарев.

Трима посланици, на много сериозни съюзници, са изразили готовност да ни помагат в изграждане на капацитета за противодействие на дезинформацията и вражеската пропаганда, съобщи министърът. По думите му инициативата идва от тях. Според него това означава, че те са доста наясно къде се намира България по отношение на капацитета си да противодейства на такова вражеско влияние.

Вижте и

БТА припомня, че министърът заяви преди дни, че смята да създаде нови специализирани подразделения, които да се справят с руската дезинформация. Тагарев посочи, че е назначен и нов шеф на информационния център, където има ресурс да се прави нещо по тези въпроси. Възложил съм да се мисли за концепция и как ще се реализира, каза още Тодор Тагарев.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре