Сега четете
Легендарната Мими Николова с бенефис 65 години на сцена

Легендарната Мими Николова с бенефис 65 години на сцена

Всички свои обичани от поколения любители на музиката песни Мими Николова ще изпълни навръх рождения си ден – 30 юни от 19 ч. в Сити Марк Арт Център, в концерт-бенефис „65 години на сцената“.

Самуел Ефтимов е подготвил новите аранжименти и ще бъде на рояла за изпълненията на естрадната прима. На барабаните ще е Атанас Попов, а на контрабаса – Владислав Мирчев. В концерта специален участник е внукът на Йосиф Цанков – тромбонистът Велислав Стоянов. Водещ на бенефиса е програмният директор на Jazz FM Светослав Николов.

Мими Николова избра отново Сити Марк Арт Център за честването на своята годишнина, след като преди пет години именно там тя отпразнува 60 години творческа дейност.

От първата си песен Мими Николова става любимка на цяла България. С нежния ѝ глас „Замълчи, замълчи“ приобщава зрителите към прегръдката между героите на Апостол Карамитев и Гинка Станчева във филма „Любимец 13“. Певицата от Хора на софийските девойки лично е избрана от Петър Ступел да запише неговата композиция по стихове на Веселин Ханчев за трогателната любовна сцена.

За записа в зала „България“ Мими Николова е покачена върху четири маси, наредени една върху друга, за да се получи перфектният баланс със симфоничния оркестър, дирижиран от Васил Стефанов.

Скоро следва втори хит, отново от Петър Ступел. „Малката креолка“ толкова често звучи по радиото, че Радой Ралин съчинява духовита епиграма. А в началото на 60-те България има своя Химн на любовта – „Когато луната изплува“. Мими Николова изпълнява нежната балада на Йосиф Цанков по текст на Димитър Точев толкова прочувствено, че я запява цялата страна. И докато композиторът се разхожда по крайбрежната на Созопол, слуша как много младежки компании я пеят по целия плаж в романтичния акомпанимент на китари. Сътрудничеството на Мими с Патриарха на забавната музика включва още една паметна песен – „Недей ми казва тази вечер сбогом“.

Вижте и

През 1965 г. Мими Николова отново пише история в българската музика. Изпълнена от нея, „Калиакра“ от Ангел Заберски с текст на Слава Семирова и Емилия Захариева печели Първата награда на първото издание на „Песни за българското Черноморие“ – създаденият от Генко Генов конкурс, който две години по-късно прераства в „Златният Орфей“.

Много автори започват да търсят именно Мими Николова за изпълнител на техните песни, за да се превърнат те в хитове. И тя наистина успява! Сред записаните от нея шлагери са „Влюбеният телефон“ от Морис Аладжем и Надя Кехлибарева, „Вечер над Орлов мост“ на Бенцион Елиезер и Виктор Самуилов, „Песен за нощта“ на Георги Генков и Иван Теофилов, „Закъснялото писмо“ на Иван Маринов и Ваня Петкова.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре