Сега четете
Европейският парламент ще гласува в началото на юли нов призив за приемането на България и Румъния в Шенген

Европейският парламент ще гласува в началото на юли нов призив за приемането на България и Румъния в Шенген

На последното си заседание в Страсбург преди лятната ваканция Европейският парламент ще гласува в началото на юли нов призив за приемането на България и Румъния в Шенген. Това реши днес парламентарната комисия по петициите.

Решението бе прието с 25 гласа „за“, без „против“ и въздържали се. Предвижда се евродепутатите да призовават Съвета на ЕС да одобри присъединяването на двете държави към Шенген до края на годината.

България и Румъния са изпълнили изискванията, се посочва в проекта на резолюцията. Изразява се съжаление, че на 8 декември миналата година държавите от ЕС не постигнаха единодушие, „без да се представи каквато и да било правна обосновка, свързана с изискванията за присъединяване“. Допълва се, че разширяването на Шенген би направило ЕС по-силен.

Това, че Румъния и България все още са извън Шенген, създава съществена обществена и икономическа тежест за бизнеса и гражданите на двете страни, се посочва в документа. Гражданите на България и Румъния са дискриминирани, тъй като се сблъскват със забавяния, бюрократични затруднения и допълнителни разходи, когато пътуват или вършат работа в чужбина, в сравнение с техните колеги от останалите страни в ЕС, е записано в проекта. Закъсненията заради чакането по границите от румънците и българите, може да продължат от няколко часа до дни, в сравнение с 10-те минути за преминаване без проверки по вътрешните граници в ЕС, а това влошава допълнително условията на работа на водачите в товарните превози, се отчита в текста.

Допълва се, че ограниченията засягат единния пазар и водят до възпрепятстване на свободното движение на стоки между страните от ЕС, нанасят „непоправими щети“ на околната среда и са в разрез с целите за опазване на природата. Здравето на водачите, митничарите и хората, живеещи в близост до граничните пунктове, е застрашено от увеличеното замърсяване от хиляди превозни средства, чакащи да преминат границата всеки ден. Всяка година заради това се отделят 46 000 тона въглероден диоксид, пише в документа.

Отправен е призив към Европейската комисия да оцени допълнителните разходи и щетите за околната среда, които Румъния и България са претърпели от юни 2011 г. заради „неоснователния отказ“ да се присъединят към Шенген. Според документа ЕК трябва да оцени възможностите за финансово обезщетение. Пояснява се, че въпросът се използва за антиевропейска пропаганда, включително руска пропаганда“ и подкопава способностите на ЕС да насърчава своите ценности и добро управление в чужбина.

Вижте и

По оценка на ЕК, България и Румъния са готови да се присъединят към Шенген, а Европейският парламент многократно е подкрепял тяхното присъединяване, последно в резолюция от 5 октомври 2022 г. и дебат от 14 декември 2022 година, се отчита в съобщение на парламента.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре