Сега четете
Вдигат пенсията за старост

Вдигат пенсията за старост

Правителството реши, че социалната пенсия за старост се увеличава и от 247 става 276 лева. Увеличението е с 12%, с колкото се планира да бъдат актуализирани и пенсиите по т.нар. швейцарско правило, считано от 1-ви юли т.г. Това заяви пред медии в Министерски съвет социалният министър Иванка Шалапатова.

Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност на гражданите, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, разясни тя.

Тя допълни, че ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите за чужда помощ, каквито се полага на ветераните от войните.

Увеличението на социалната пенсия за старост ще повиши доходите на близо 126 хил. души.

Всички пенсии от 1-ви юли, отпуснати до края на миналата година, ще бъдат осъвременени с 12 процента. От същата дата минималният размер на пенсиите и за осигурителен стаж и възраст при пълен осигурителен стаж също ще се повишат – от 467 на 523 лева, обяви още министър Шалапатова.

 

Вижте и

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре