Сега четете
Двудневна конференция на Съвета за икономически анализи

Двудневна конференция на Съвета за икономически анализи

Първата годишна конференция на Съвета за икономически анализи ще се състои днес и утре в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, съобщават от съвета. Премиерът Николай Денков ще участва в откриването на форума.

Съветът за икономически анализи беше създаден в началото на 2023 г. с Постановление на Министерския съвет и има съвещателен характер. В състава му са включени икономисти от академичната общност от престижни университети и международни институции. Неговата цел е да фокусира вниманието върху важни за социално-икономическото развитие на България проблеми и да изготвя независими анализи по отделни въпроси за състоянието на националната икономика, предизвикателствата пред нея, и възможните политики за решаването им, се отбелязва в съобщението.

Конференцията се организира съвместно от Министерския съвет, Софийския университет, с участието на Стопанския факултет на университета, и Европейската икономическа асоциация (European Economic Association).

В рамките на форума ще бъдат представени научни доклади по темите за паричната и фискална политика, политиката, свързана с климатичните промени, инфлация, системен риск и банкиране, данъци, доходно неравенство, пазар на труда. Участниците са от водещи академични и изследователски институции в икономическата наука и приложенията й като Оксфордския университет, университетите „Сан Гален“, „Гьоте“ във Франкфурт и „Тилбург“, Парижкото училище по икономика, Университета на Оклахома, Европейската централна банка, Федералния резерв, Световната банка, Банката на Англия (Банк ъв Ингланд), Норвежката централна банка, Норвежкото бизнес училище BI, Австрийската централна банка, Нидерландската централна банка, Института „Ифо“ (Ifo), Института „Тинберген“, Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), Американския университет в България и Софийския университет.

Вижте и

Ключовата презентация на първото издание на конференцията ще бъде от проф. Георги Камбуров от Университета в Торонто върху проблемите на професионалната реализация, доходите от труд и неравенството. Предвидени са и две панелни дискусии с фокус върху регионалните икономически неравенства в България и икономическите ефекти от присъединяването на България в еврозоната. Програмата включва и постерна сесия, в рамките на която ще бъдат представени резултатите от научни изследвания на докторанти и студенти от Стопанския факултет на Софийския университет.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре