Сега четете
Атанас Славов: Обединихме се около идеята, че нашата амбиция е юли да има иницииран проект за конституционни промени

Атанас Славов: Обединихме се около идеята, че нашата амбиция е юли да има иницииран проект за конституционни промени

Обединихме се около идеята, че нашата амбиция е юли да има иницииран проект за конституционни промени, заяви министърът на правосъдието Атанас Славов след среща в парламента между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Първо се проведе среща за конституционните промени, опит за консолидиране на позиция в трите основни направления, в които ще бъде конституционната реформа, и втората среща беше за управленската програма, съобщи той. По отношение на конституционните промени се съгласихме, че трябва да имат три акцента: първо – пълното разделяне на Висшия съдебен съвет на отделен съдебен и на отделен прокурорски съвет, второ – ограничаване функциите на главния прокурор, и трето – въвеждане на някаква форма на индивидуална конституционна жалба, на пряк достъп на гражданите до Конституционния съд, обясни правосъдният министър.

Амбицията е за 180 гласа, бърза писта, затова предстоят срещи в следващите дни в Народното събрание и с колегите от БСП, и с „Има такъв народ“, посочи той. В отговор на въпрос Славов каза, че ще има среща и с ДПС. Надявам се те активно да участват в конституционния процес, това е тяхната заявка, допълни той по отношение на ДПС.

Стъпваме върху проекта от 45-ото Народно събрание, има няколко промени, но ние представихме днес нашия проект на срещата, която се проведе, каза още Атанас Славов, попитан за проекта на ПП-ДБ за промени в Конституцията.

Относно управленската програма голяма част от нещата вече са договорени, трябва да се изчистят и синхронизират позициите, коментира министърът.

За формата на споразумението, което да подпишат ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, той посочи, че в декларацията на ПП-ДБ е била дадена формулата за такова споразумение. То не е коалиционно, но е търсене на съгласие за конкретни политики, за конкретни законопроекти, така че да имаме реформаторско управление, обясни Атанас Славов.

„Амбицията ни е да се случат конституционните реформи, това е заявка изобщо на съществуването на кабинета, това легитимира управлението и се надявам да бъде постигнато съгласие за това, като разговорът ще премине и, разбира се, в конституционната комисия“, каза той.

Вижте и

Министър Славов потвърди, че в рамките на седмицата – четвъртък или петък, ще сезира Върховния административен съд по отношение на избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре