Сега четете
За поредна година български ученици могат да се включат в традиционния международен конкурс Danube Art Master

За поредна година български ученици могат да се включат в традиционния международен конкурс Danube Art Master

За поредна година български ученици на възраст между 6 и 18 години могат да се включат в традиционния международен конкурс Danube Art Master (Дунавски майстор на изкуствата). Конкурсът се организира от Глобално партньорство по водите в Централна и Източна Европа (GWP CEE) и Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR) и насърчава децата да погледат отблизо местната река, да разсъждават върху това, какво означава околната среда за тях и да създадат оригинални произведения на изкуството.

По традиция има три категории, в които състезателите могат да представят своите творения. Това са произведение на изкуството, фотография и видео. Те са допълнително разделени на под категории за юноши (6 – 11 години) и тийнейджъри (12 – 18 години). Няма ограничения в рамките на трите категории по отношение на стила.

Участниците трябва да са от държава в Дунавския басейн (Германия, Австрия, Република Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова и Украйна). Те могат да се присъединят индивидуално, като клас или група. Състезанието се провежда на две нива: национално и международно. Крайният срок за подаване към националния координатор е 31 октомври 2023 г. След като бъдат избрани на национално ниво, националните победители ще се състезават на международно ниво.

Подробна информация за Danube Art Master можете да намерите тук.

Конкурсът се организира като част от инициативите за отбелязване на Деня на Дунав – 29 юни. „Пазете Дунав син“ е тазгодишното мото на кампанията. Идеята е да се насърчат живеещите в Дунавския басейн да бъдат активни в опознаването на реката и притоците й с цел по-ефективното им опазване.

През 2004 година, по предложение на Международната комисия за опазване на река Дунав, за първи път на 29 юни се организира кампания „Ден на Дунав”. С многообразие от инициативи се показва жизненоважната роля на реката и нейните притоци. Събитията вдъхновяват хората, общностите и страните да обединят усилията си за опазването на река Дунав.

Вижте и

Информационен център на РИОСВ – Велико Търново

По публикацията работи Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре