Сега четете
Атанас Славов: Доверието в съдебната власт е ключово, за да говорим за върховенство на правото

Атанас Славов: Доверието в съдебната власт е ключово, за да говорим за върховенство на правото

Доверието в съдебната власт е ключово, за да говорим за върховенство на правото, върховенство на закона, а не върховенство на едно или друго мнозинство или пък нечия воля. Това каза по време на изслушване в Народното събрание министърът на правосъдието Атанас Славов, относно предприемане на действия като председателстващ на Пленума на ВСС, свързани с избора на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

Министър Славов представи на народните представители хронологията на събитията във връзка с избора на временно изпълняващ функциите главен прокурор от Прокурорската колегия на ВСС.

Атанас Славов препотвърди заявката си, че ще обжалва решението на Прокурорската колегия за Борислав Сарафов пред Върховния административен съд (ВАС), с мотив – незаконосъобразност. Само ВАС е компетентен да решава тези правни спорове, каза той.

Министърът добави, че имайки се предвид нивото на доверие в съдебната власт и ВСС, който работи в изтекъл мандат, вероятно най-добрият начин да бъде разрешен този спор е да има съдебно решение.

Вижте и

Той припомни още, че вчера Пленумът на ВСС откри процедура за избор на нов главен прокурор. Славов изрази мнение, че е малко прибързано да се активира процедура за избор, преди да е изяснено ще има ли конституционни промени и дали Конституционният съд ще допусне за разглеждане искането на бившия главен прокурор Иван Гешев да се обявят за противоконституционни промените в Закона за съдебната власт относно мнозинството, необходимо за избор на главен прокурор. Той добави, че ако КС допусне за разглеждане искането, следва ВСС да стопира процедурата за избор.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре