Сега четете
Кирил Петков: Няма как да има политическа стабилност и да има дълголетие на Народното събрание и на правителството, ако ГЕРБ продължават с плаващите мнозинства

Кирил Петков: Няма как да има политическа стабилност и да има дълголетие на Народното събрание и на правителството, ако ГЕРБ продължават с плаващите мнозинства

Няма как да има политическа стабилност и да има дълголетие на Народното събрание и на правителството, ако ГЕРБ продължават с плаващите мнозинства, така че ние да сме като „смокинов лист“ отпред, а те отзад – за важните неща за обществото да си ги прокарват с други мнозинства. Това коментира пред журналисти в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

Това не е само предупреждение, това е призив, че по този начин те вкарват огромен риск в политическата система. Ако си мислят, че това ще се получи, ние просто няма да го приемем, добави той.

Според Петков вчера се случиха няколко много тревожни неща. Цялото общество е настръхнало по темата за подмяната на Иван Гешев с Борислав Сарафов и ние искахме министърът на правосъдието Атанас Славов да бъде изслушан в парламента. За наша огромна изненада това изслушване беше блокирано с гласовете не ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“, коментира Петков. Следобед поискахме министърът да дойде в правна комисия – там беше блокирано пак с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и „въздържал се“ на Възраждане, а това е равно на „против“, добави депутатът.

По думите му това показва две много притеснителни тенденции. Първо – какво има да се крие, защо не може да изслушаме министъра на правосъдието по тази толкова важна тема за обществото и защо не искаме да имаме прозрачност, каза Петков. Тази подмяна беше като подигравка с българското общество, смята той. Защо ГЕРБ-СДС използват алтернативни мнозинства, за да блокират важни за обществото неща, коментира бившият премиер.

Двата закона са близки, но на първо четене беше приет техният, а нашият отхвърлен, пак с мнозинство ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“, коментира Петков това, че вчера парламентът прие на първо четене законопроекта за противодействие на корупцията, внесен от ГЕРБ-СДС, и отхвърли другите два – на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и на служебния кабинет. „Има една основополагаща разлика между двата закона. В нашия закон ние казваме, че цялото Народно събрание трябва да избере най-добрите председатели, които да оглавяват комисията, за да гарантират, че наистина се работи срещу корупцията. Те искат да се сложи по един член от всяка партия. Как комисията ще разследва партиите, ако председателите са от всички партии и има голям риск за конфликт на интереси между различните партии“, каза депутатът.

„Ще върнем всичко в парламента. Те избраха министри, заместник-министри, сменят агенции, сменят всичко, не ни питат. Ако искат да питат, тяхна работа. След осем месеца ще е обратното“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вчера. „Сега се връщаме към думите им, че те искат да управляват, а всички комисии ще са наши и на другите партии, за да ги контролираме. Днес това ще направим. Председателите ще бъдат от другите партии“, обясни той. Ангажиментът ни е към Кирил Петков да оглави комисията по европейските въпроси, добави Борисов.

Вижте и

„Ние нямаме проблем комисиите да са повече при тях, за да могат да контролират правителството. По-големият ни страх е колко от тези комисии ще отидат в ДПС и „Възраждане“, заяви Кирил Петков. Аз съм щастлив, че комисията по европейски въпроси беше запазена за нас. Ако и тя беше отишла при „Възраждане“ – хората, които не стават, когато химнът на ЕС звучи, щеше да е обида за европейските ценности, смята той. „Идеята, че във всичките тези моменти те използваха това плаващо мнозинство като алтернатива да си говорят с нас, е огромен проблем“, коментира още Кирил Петков.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре