Сега четете
Тодор Тагарев: България подготвя нов транш военна помощ за Украйна

Тодор Тагарев: България подготвя нов транш военна помощ за Украйна

България подготвя нов транш военна помощ за Украйна. Това стана известно от думите на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който говори пред журналисти след съвместното заседание на парламентарните комисии по отбрана и по външна политика. Тагарев и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бяха изслушани във връзка с предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс.

Помощта е според украинските потребности и нашите възможности, както е решило Народно събрание на 9 декември м.г., добави Тагарев. Сравнима е по обем и видове с първия пакет по това решение. Има неща, които се повтарят, има и нови, но като обем е горе-долу същото, каза още министърът. Вадим от складовете неща, които са в годно състояние, имат още ресурс, но са 30-40- и повече годишни, заради това стойността на помощта е трудно да бъде изчислена, обясни Тагарев. Той заяви, че към този момент не се дискутира предоставянето на основни бойни платформи. Съвсем скоро ще бъде предложено решение на Министерския съвет, каза още военният министър.

Съвсем скоро България ще се присъедини към споразумението за предоставяне на един милион снаряда на Украйна, отговори Тодор Тагарев на въпрос на БТА. „Въпросът тук отново е дали не сме пропуснали възможности, надявам се, че не сме пропуснали възможности, особено тези, които са свързани с инвестиции от ЕС в разширяване и модернизиране на предприятия от нашата отбранителна индустрия“, коментира той. Тагарев посочи, че ВМЗ-Сопот е една от възможностите, които ще се дискутират, да получи европейско финансиране.

Не разбирам много логиката на тази теза, защото в случая става въпрос за инвестиции, европейски средства в разширяване на капацитета и модернизиране на нашата отбранителна индустрия, стига да не сме изпуснали възможността, коментира министърът по повод казаното вчера от президента Румен Радев, че ако България се присъедини към споразумението за предоставяне на един милион снаряда на Украйна, ще бъде грешка. По думите му никой не ни чака и динамиката е изключителна в тази сфера.

Вижте и

По повод решението на кабинета министър-председателят Николай Денков да ръководи делегацията за Срещата на върха на страните членки на НАТО във Вилнюс, Тагарев заяви, че аргументите са конституционното устройство на България. На въпрос кога ще проведе среща с държавния глава Румен Радев министърът отговори: „Когато ме покани“.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре