Сега четете
Николай Денков каза, че вижда известно противоречие в изказването на президента Радев във връзка с помощта за Украйна

Николай Денков каза, че вижда известно противоречие в изказването на президента Радев във връзка с помощта за Украйна

Министър-председателят Николай Денков заяви, че вижда известно противоречие в изказването на президента Румен Радев по повод евентуално участие на България в европейската инициатива за осигуряване на 1 млн. боеприпаси за Украйна.

Ако България се присъедини към споразумението за предоставяне на един милион снаряда на Украйна, ще бъде грешка, каза по-рано днес  президентът Румен Радев пред журналисти след откриването на тридневния форум „Зелена седмица 2023“, посветен на зеления преход в страните от Централна и Източна Европа и енергийната свързаност, зеленото финансиране и иновациите.

Има решение на Народното събрание, коментира премиерът Николай Денков пред журналисти в Пампорово. В същото изказване, доколкото успях да се запозная, президентът е казал, че България участва в подкрепата на Украйна, посочи той. Така че виждам известно противоречие – от една страна участваме, от друга – не участваме със снаряди, така че нека президентът обясни това противоречие. Смятам, че трябва да сме последователни и да изпълняваме решенията, които са взети в Народното събрание и да помогнем на Украйна, посочи Денков.

Помолен да коментира думи на държавния глава, че това, което се случва в момента, навява съмнения, че парламентарно представените политически партии търсят да назначат свой човек на стола на главния прокурор, Денков отговори, че не може да каже откъде президентът вади тези заключения. Според премиера нито изпълнителната, нито законодателната власт трябва да излизат извън правомощията си, задължение е обаче на третата власт на осигури доверие в това, което прави. Последните събития през последните месеци изсветлиха много процеси, които допълнително нарушиха това доверие, допълни министър-председателят. Членовете на Висшия съдебен съвет обаче трябва да се замислят дали работят за възстановяване на доверието, отбеляза той.

Вижте и

По повод подпомагането на пострадалите от наводненията населени места в Западна България, Николай Денков отново каза, че действията на институциите са били много бързи и добре координирани – както на местно, така и на централно ниво. По повод притесненията, че Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет все още не се е събрала, премиерът посочи, че първото заседание ще е, след като стане ясно какъв е размерът на щетите и какви данни са подадени от кметовете и областните управители по места.
БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре