Сега четете
Христо Хинков: На този етап няма никаква опасност за нашето Черноморие

Христо Хинков: На този етап няма никаква опасност за нашето Черноморие

На този етап няма никаква опасност за нашето Черноморие, заяви в ефира на Нова телевизия министърът на здравеопазването Христо Хинков във връзка с взривяването на язовир „Нова Каховка“.

На въпрос, свързан с наводненията от проливните дъждове в България, Хинков обясни, че мерките на правителството са комплексни, като има съответната йерархия. На първо място трябва да се подпомогне с необходимите дейности, свързани с отводняването, почистването, след като се оттеглят водите, каза Хинков. Той поясни, че от страна на Министерството на здравеопазването са дали предписания на регионалните здравни инспекции, основно в областите Монтана, Ботевград и Софийска.

Попитан за изпускането на язовир Огоста, министърът съобщи последната информация, че ситуацията е овладяна и няма опасност от преливане. Очаква се по-благоприятна метеорологична прогноза, така че засега опасността, като че ли е отдалечена, добави той.

За ситуацията на Черно море във връзка с язовир „Нова Каховка“, Хинков обясни, че се правят периодични проби така, както са се правили винаги. По думите му засега няма никакви данни, че има увеличаване на замърсяването. От специалистите, с които разговаряхме в Министерството, имам уверението, че най-вероятно няма да се затварят плажове през целия летен сезон, посочи Хинков.

Той обясни, че голямото замърсяване по нашето Черноморие идва от нашите отпадни води. Министърът цитира специалисти, според които няма опасност от замърсяване от „Нова Каховка“, тъй като тези микроорганизми не могат да виреят в солената вода. На този етап няма никаква опасност за нашето Черноморие, каза Хинков.

Вижте и

Министърът каза, че все още е на етап събиране на екип. Почти съм готов с екипа, успях да преодолея различни трудности с хора, мнения, обясни той. Ако успея това да го направя в рамките на следващите два, три дена, смятам вече сериозно и постъпателно да започна проверки по различни горещи точки, заяви Хинков и уточни, че една от тези точки е „Майчин дом“. Хинков посочи, че има някои кадрови промени, които възнамерява да осъществи, без да прави „чистка“ във ведомството.

Министърът посочи също, че ще провери състоянието на всяка една болница, която е с държавно участие.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре