Сега четете
Правилото за 100 часа доброволческа работа, банковите служители и образованието

Правилото за 100 часа доброволческа работа, банковите служители и образованието

Какво е това правило за „стоте часа доброволческа работа“? Изглежда 100 часа е оптималният брой часове доброволческа работа, която е максимално стимулираща и минимално изтощителна (няма полза от доброволния труд над 100 часа годишно). Може би това число ви изглежда голямо. Колко часа смятате, че се падат на седмица? Отговорът е два часа на седмица. Изследванията показват, че когато човек започне да работи на доброволни начала по два часа седмично, само след година усещането му за щастие и доволство се засилва. Тези два часа работа седмично в различна професионална сфера са онова златно сечение, при което човек наистина успява значително да подобри живота на другите, без да се претоварва или да жертва някой от приоритетите си. Това е и съотношението, при което доброволческата работа осигурява здравословен баланс, ползотворен и за доброволеца, и за получателя.

Шон Хейгърти е ръководител на отдел „Управление на инвестициите“ във Вангард- компания за финансови услуги, специализирана в областта на взаимните фондове. Той е всеотдаен ментор, който винаги е имал страст към преподаването и за него става традиция да отделя поне по една седмица годишно, за да обучава служителите на компанията в Академия Вангард на доброволни начала. Интересното е, че Шон не се претоварва, въпреки че освен това е на пълен работен ден. Колкото повече време преподава Шон Хейгърти в академията за служители на Вангард като доброволец, толкова  по-енергичен се чувства и започва да търси нови възможности да помага за нещо смислено и значимо. Започва да се пита как би могъл да повлияе положително не само на компанията, но и в световен мащаб. Шон стартира две нови образователни програми. Едната се нарича „Икономика в класната стая“ и обхватът и е национален, като Шон и колегите му обучават деца в предучилищна възраст в различни училища из страната на основните принципи на управление на парите. Другата програма- „Екипът Вангард“, е местна. Шон се споразумява с едно избираемо училище (това са престижни училища, често частна собственост, които получават субсидии от държавата, но са независими от държавната образователна система и са форма на алтернативно образование) във Филаделфия, с което организират четиригодишна менторска програма, в която служителите на Вангард, на доброволни начала, преподават вечер, през почивните си дни или в обедната си почивка. Независимо, че от гледна точка на отделеното време това са доста сериозни ангажименти, Шон установява, че и двете програми имат неимоверно стимулиращ ефект за банковите служители.

Нещо от това може ли да бъде използвано в България? Да, може. От Освобождението на България до днес поколения българи са живели и умрели без да има допир до каквото и да е финансово образование. Сега банковите служители имат шанса да осмислят знанията, които са придобили след дълги години опит във финансовата сфера и да ги използват за нещо значимо и с дългосрочен ефект. Как? Като просто отделят един или два часа всяка седмица, за да преподават безплатно на малки деца в училищата основните принципи на управление на парите. Това може да е от полза за децата, за банковите служители, както и за другите учители в съответното учебно заведение по повече начини, отколкото можете да си представите.

 

 

 

Вижте и

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре