Сега четете
Не приемам, че нашата държава реагира по възможно най-формалния начин за нападението в Струга

Не приемам, че нашата държава реагира по възможно най-формалния начин за нападението в Струга

Лично аз не приемам, че нашата държава се задоволява да реагира по възможно най-формалния начин на нападението срещу българин в Струга, каза днес пред журналисти във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя изрази учудване, че външното министерство се е задоволило с това да извика посланика на Северна Македония и да има нота.

 

Йотова изрази позиция, че е дошло време да се направи среща на най-високо равнище между двете правителства, защото независимо от френското предложение и това, че България се съгласи с него, няма развитие в отношенията. Съвместната историческа комисия на практика е блокирана, тя не работи и нищо от това, което в началото като че ли беше договорено, не е реализирано, посочи вицепрезидентът. Според нея сме се вторачили в текста, който трябва да бъде променен в Конституцията на Северна Македония, а забравяме за подписаните съвместни протоколи. В тях се говори за учебниците, историческите дати, събития и личности, за отваряне на досиетата, където трябва да се прочете цялата антибългарска дейност, припомни Йотова.

 

Тя подчерта, че вместо реални резултати и елементарно спазване на договора за добросъседство, българите в Северна Македония, които нямат никакви основания да се срамуват, че са такива, биват пребивани. Дори не смея да си помисля, че новото българско правителство ще отстъпи от вече утвърдената българска позиция, каза още Йотова. Според нея това би означавало национално предателство.

 

Вижте и

Във Варна днес вицепрезидентът се включи в среща на клубовете „Млади възрожденци“ от Североизточна България. Домакин на събитието, организирано от Общобългарския комитет „Васил Левски“, бе Първа езикова гимназия в крайморския град. Йотова сподели, че е поела патронажа на инициатива за младите български възрожденци с огромно удоволствие още при встъпването си в длъжност през 2017 година. Тя поздрави всички, които се занимават с клубовете и учат децата не само на истинска любов към България, но и на българска история.

 

За съжаление, има достатъчно опити, не само вън от страната, но и тук, у нас, да се пренаписва българската история и това се прави с определена цел, посочи Йотова. Според нея миналото ни е такова, каквото е и трябва да учим младите хора да познават историята ни, за да могат да я отстояват и защитават, и навън, когато други страни – по конюнктурни, политически, глобални причини, се опитват да я крадат.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре