Сега четете
Най-лесното за постигане съгласие за фигурата на главния прокурор е да я няма

Най-лесното за постигане съгласие за фигурата на главния прокурор е да я няма

Според съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов в сегашната политическа ситуация най-лесното за постигане съгласие за фигурата на главния прокурор е повече да я няма.

 

На въпрос за техния проект за съдебна реформа Иванов обясни, че ще го видим в момента, в който завършат консултациите с всички останали политически сили, защото целта им е не да бързат да сложат своя проект на масата и да обявят, че те са открили темата. Целта ни е да изградим съгласие, добави той. Иванов коментира, че приема с усмивка това, че много политически формации започнали да твърдят, че те са открили темата за съдебна реформа, и се радва, че те изведнъж са открили, че тази тема има в себе си смисъл и почват да искат те да са водещи в нея, „но ние имаме грижата всъщност да се стигне до резултат и той да е добър“.

 

На въпрос, свързан с изказване на Пеевски, че е говорил с него по темата да се премахне фигурата на главен прокурор, Иванов посочи, че е говорил многократно публично по тази тема. Той каза, че е факт, че премахването на фигурата като такава изцяло влиза в напрежение с конституционно решение и някои постановки в него, което подлежи на тълкуване и така нататък. От тази гледна точка това, за което говорим, е обезсилване на тази фигура – премахването на властовите инструменти, които са свързани с нея, не толкова нейното премахване като такава, каза още Иванов.

 

Според депутата може би в някакъв идеален свят премахването на фигурата би било възможният политически компромис. Аз не казвам, че това е задължително най-доброто решение за прокуратурата само по себе си. Винаги съм смятал, че известна все пак яснота кой ръководи тази организация трябва да съществува при ясна отговорност, но в сегашната политическа ситуация най-лесното за постигане съгласие е съгласието просто повече да няма такава фигура, за да не се чуди никой от играчите дали ще има шанс той да определи в по-голяма степен от останалите кой ще бъде следващият главен прокурор, добави Иванов.

 

Вижте и

Попитан дали той е дал идея на ПП и ГЕРБ да бойкотират избора на председател на комисията по имунитетите, Иванов отговори с „не“.

 

Попитан как ще се взимат решенията за назначения на заместник-министри, областни управители, регулаторни органи, депутатът заяви,  че това тепърва трябва да се обсъжда и че на този етап може само да отговори, че с много здрав разум, търпение и внимание ще трябва да се взимат тези решения.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре