Сега четете
доц. Наталия Киселова: Президентът не трябва да чака КС, за да издаде указ за освобождаването на Гешев

доц. Наталия Киселова: Президентът не трябва да чака КС, за да издаде указ за освобождаването на Гешев

Президентът Румен Радев не е нужно да чака решението на Конституционния съд по питанията на Иван Гешев, за да издаде указа за освобождаването му. Това коментираха в „Денят започва“ специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова и адвокат Ина Лулчева.
Доц. Наталия Киселова изтъкна, че едно такова решение на КС може да се проточи и две години. Според нея, обаче, трябва да се дадат няколко дни на президента, за да се запознае с решението на ВСС за освобождаването на Гешев.
„Не бива да даваме часове на президента да се запознае с предложението на ВСС. Нека все пак да има няколко дни. След като Гешев заяви няколко пъти, че има да разкрие важни неща, да му дадем възможност в рамките на днешния и утрешния ден в Страсбург. Защото Конституцията не е предвидила срок и в този смисъл няколко дни са най-малкото, което може да дадем като възможност. Конституционният съд дори не е насрочил заседание, на което исканията на Гешев да бъдат допуснати. В този смисъл, след допускането ще има поне месец за становища и правни мнения, което значи да се обвърже с бъдещ процес, който може да продължи и две години. Хубаво би било Народното събрание да се мобилизира и да избере състав на ВСС, и на Инспектората, както и двама конституционни съдии, защото това също е причината за забавянето в Конституционния съд“, посочи тя.
Адв. Ина Лулчева подчерта, че Конституционния съд вече има решение по аналогично питане, касаещо Инспектората към ВСС.
„Както аз, така и много колеги очакват президента сега да постъпи по същия начин – да не чака решението на Конституционния съд, а да подпише указа. Питането, отправено от главния прокурор за ВСС, е с предрешено решение, тъй като преди няколко месеца има решение по аналогичен въпрос. Имам основателно очакване съгласно предходното решение, че няма пречка този ВСС да освободи главния прокурор. Решението на ВСС не се обжалва. Евентуално указът може да се атакува“, каза тя.
Според Ина Лулчева освобождаването на Гешев е напълно правилно, въпреки че остава основателно съмнението защо точно сега се случва това.
„Иван Гешев беше освободен по законовия ред с впечатляващо мнозинство и получи пълната възможност да изложи тезите си и да се яви със защитник. Безспорно е, че имаше много повече предходни основания за свалянето му. Имаше много основания той да не бъде избран въобще – беше избран въпреки категоричните становища на всички общности без прокуратурата, въпреки мнението на НПО, въпреки липсата на морални, професионални качества и липсата на административен опит“, смята Лулчева.
Според нея Гешев е получил правото да се защити пред ВСС, но не е показал достатъчно уважение към този орган.
„Когато се касае за такъв важен въпрос за държавността в България, не може главния прокурор да каже, че пътуваглавния в командировка. Уважението към органа и въпроса изискваше той да остане, ако искаше лично да продължи да участва в заседанието, а най-малкото можеше да остави защитника си, който беше ангажирал.
Кое налага главният прокурор да ходи да разказва за дела в LIBE след като допреди месец обясняваше как е само административен ръководител, а за делата „Бареслонагейт“ и кюлчетата казваше, че нищо не знае и само наблюдаващият прокурор може да каже? Аз не считам, че е накърнено правото му на защита. Гледах заседанията, имаше възможност да вземе становище по всичко,“ каза Лулчева.
Според нея този състав на ВСС не трябва да избира следващия главен прокурор. Лулчева не намира за подходящо и Борислав Сарафов да заеме временно поста до избирането на нов главен прокурор, защото той е намесен пряко в скандала с Гешев.
„Надявам се да изберат изпълняващ длъжността, който да даде възможност на прокурорите да работят свободно без натиск, защото това е проблемът“, каза Лулчева.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре