Сега четете
Нивото на социалния диалог стигна възможно най-ниските си нива

Нивото на социалния диалог стигна възможно най-ниските си нива

В последните две години, включително и периода на управление на ПП, ДБ, в коалиция с ИТН и БСП, нивото на социалния диалог стигна възможно най-ниските си нива. Това каза в интервю  заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в Mинистерството на вътрешните работи (СФСМВР) Илия Кузманов.

 

По думите му връщането е поне с 10 години назад.

 

Яркото незачитане на синдикалните организации и проблемите на състава на МВР сериозно повлияха и на резултатите в работата. Времето е невъзстановим ресурс и ние не можем да си позволим да го пилеем. Даваме ясен знак, че търпението е изчерпано и никой няма да се радва на комфорт и социален мир, ако тенденцията се запази, каза още Кузманов.

 

Посочихте в позиция, че няма да дадете толеранс от 100 дни на новия министър. Защо?

 

– По три причини. Най-малкото би било обидно за служител на МВР, с такъв стаж в системата, да му се дава толеранс за запознаване с проблемите. Това би означавало, че още в началото му даваме слаба оценка.

 

Като министър от кабинет, излъчен от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, партии, с които в последните две години многократно сме обсъждали цялата палитра от проблеми, както и възможните решения, би било много лицемерно да се дава времеви период за техен представител, в който отново да преповтаряме очевидни неща.

 

Какво се случи със социалния диалог?

 

– В последните две години, включително и периода на управление на ПП, ДБ, в коалиция с ИТН и БСП, нивото на социалния диалог стигна възможно най-ниските си нива. Връщането е поне с 10 години назад. Яркото незачитане на синдикалните организации и проблемите на състава на МВР сериозно повлияха и на резултатите в работата. Времето е невъзстановим ресурс и ние не можем да си позволим да го пилеем. Даваме ясен знак, че търпението е изчерпано и никой няма да се радва на комфорт и социален мир, ако тенденцията се запази.

 

Министър Калин Стоянов идва от професионалните редици – това не е ли плюс, смятате ли, че по-добре познава проблемите в МВР? Вече имаше предишни министри, които също дойдоха от професионалните редици – като цяло това ли е по-добре за назначение като министър или човек, който не е от системата?

 

– Опитът ни учи, че всичко зависи от конкретния човек и личния му капацитет. Познаването на системата е огромен плюс, поне в отношенията с нас, доколкото последните двама министри не научиха дори абревиатурата на синдиката ни.

 

Вижте и

Какво очаквате тогава?

 

– Да познаваш проблемите не значи непременно, че можеш и да ги решаваш. Надяваме се на подобрение. Поне доколкото зависи от нас, подаваме ръка за взаимодействие. Това го правим с всеки министър всъщност. Малшансът на г-н Стоянов е времевият период, в който пое поста. Той започва в условия на липса на време и само от него ще зависи какво ще е продължението.

 

Какво ще кажете на министъра на първата ви среща и той покани ли ви вече?

 

– Не, уви, още нямаме покана. Надяваме се, че това е свързано с начални организационни действия на него и екипа му и в предстоящата седмица това ще се случи. Иска ни се първата ни среща да не е на 5 юли, на празника на МВР, в градинката пред министерството, когато по традиция не празнуваме, а протестираме, защото след това трудно бихме работили конструктивно, на база дългогодишния ни опит в такива ситуации.

 

Във всички случаи бихме желали поканата да изпревари начало на организация за наши активни действия. Имаме какво да кажем на една такава среща, има и какво да поискаме. Но за да не звучи като ултиматум и за да дадем шанс на диалога, ще ги съобщим след евентуалната среща. Пак казвам, игра с търпението ни вече е невъзможна.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре