Сега четете
Заповедта ми за включване на ТЕЦ „Марица Изток 2“ за регулирания пазар изпълнява решение на НС

Заповедта ми за включване на ТЕЦ „Марица Изток 2“ за регулирания пазар изпълнява решение на НС

Заповедта ми за включване на ТЕЦ „Марица Изток 2“ в микса на регулирания пазар е на база решение на Народното събрание от 2020 година и на член 4 от Закона за енергетиката, с които министърът на енергетиката е задължен да осигури дейността на държавното дружество. Това действие би увеличило цената на тока с до 0,4 процента. Това коментира бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов  по повод казаното от председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти в парламента вчера.

 

Тогава Иванов съобщи, че преди няколко дни е издадена заповед от Христов да бъде включено допълнително количество електроенергия, произведена от ТЕЦ-а, което ще доведе до известен ръст на цената на тока за бита. Иванов припомни, че досегашните разчети на КЕВР са показвали, че средно с 3,63 процента ще се повиши цената на електроенергията за битовите потребители в страната. Заповедта на Росен Христов се прави с цел да бъде подпомогната въглищната централа, която работи на загуба, обясни още председателят на регулатора. Той не пожела да коментира в какъв диапазон ще бъде повишението, защото трябва да се направят допълнителни изчисления.

 

Бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов изтъкна, че не може да се твърди, че въпросната заповед е изненада или саботаж, защото изчисленията за това са на самата КЕВР, от която той е изискал анализ и го е получил на 26 май.

 

„Нещо повече – поисках анализ за влиянието на цените на тока за крайния потребител при различно ниво на натоварване на ТЕЦ-а. Доклад за всичко това е изпратен до парламентарната Комисия по енергетиката. От него ясно се вижда, че при по-висока степен на натоварване цената за крайния потребител се увеличава значително. „В тази връзка със заповедта ми е защитен минимумът за поддържане дейността на държавния ТЕЦ, която има отношение и към функционирането на Мини Марица Изток, и към националната сигурност. Неиздаването й щеше да означава изцяло спиране работата на дружеството, допълнително намаляване на обема работа на мините и негативен социален ефект върху всички служители в двете дружества“, заяви още Росен Христов.

 

Бившият министър счита, че увеличението от 0,4 процента на цената на тока е аргументирано. „Разбира се, депутатите са в правото си да отменят своето решение от 2020 година и да предложат друг механизъм за защита дейността на дружествата ни в Маришкия басейн и интересите на крайните потребители“, добави Росен Христов.

Вижте и

 

Относно обвиненията, че това се случва в последния момент от работата на служебното правителство, според Росен Христов „това е удобна спекулация, но графикът за подобни промени е определен от КЕВР и не се влияе от политическите промени“.

 

Както многократно съм казвал – енергетиката трябва да се управлява от експерти, а не от политици, подчерта бившият служебен министър на енергетиката.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре