Сега четете
Парламентът прие на първо четене закон за бюджета

Парламентът прие на първо четене закон за бюджета

Единодушно с 201 гласа „за“ парламентът прие на първо четене изменения на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. – т.нар. удължителен закон. Срокът за предложения между първо и второ четене беше намален на три дни.

Промените са внесени от служебния кабинет във връзка с изтичането на 10 юни т.г. на срока на действие на удължителния закон и с цел финансиране на функциите и предоставяните услуги от разпоредителите с бюджет.

Няма никаква нужда да се пипа Сребърният фонд, заяви министърът на финансите Асен Василев по време на дебата. Той посочи, че този законопроект е внесен от служебния кабинет. Моето предложение е да се заличат думите, които пипат Сребърния фонд, така че да няма и юридическа възможност, не само фактическа, допълни Василев. Министърът на финансите призова депутати срокът да бъде съкратен, за да може другата сряда да мине и през пленарната зала на второ четене, за да може общините и Здравната каса да извършват ритмични плащания над миналогодишните лимити, ако те се налагат.

В закона за бюджета за 2022 г. е записано, че Сребърният фонд не се пипа, отбеляза Василев. Той посочи, че 4,5 млрд. лева е минималният размер на фискалния резерв, който трябва да се поддържа, точно за да не се пипат целевите фондове, нито Сребърният фонд, нито който и да е друг фонд. Те никога не са били пипани, в момента имаме 10 млрд., заяви финансовият министър. В първия удължителен закон бяха блокирани допълнително средства по програми и проекти на ЕС, това е т.нар. национален фонд, посочи той. Националният фонд винаги, откакто България е в евросъюза, се използва по предназначение за плащания, за да не трябва да вземаме дългове, обясни Василев. Би следвало да се върне, както винаги е бил управляван бюджетът в държавата – да не се пипат фондовете, тези 4,5 млрд. да си останат неприкосновени, а останалите средства от 10-те млрд. да могат да се използват за нормални плащания, независимо дали по европейски или национални програми, добави той.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов коментира, че това, което е поискал служебният кабинет, е да се пипа и Сребърния фонд, и евросредствата. Той призова измененията да не бъдат приети на две четения в едно заседание, за да може да се направи корекция и да се приеме неснижаем остатък, така че да се гарантират поне парите от Сребърния фонд.

Служебният кабинет ни вкара в абсолютно безпрецедентна ситуация в средата на годината да разглеждаме удължаване на удължаването на бюджета, коментира Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). Той посочи, че между първо и второ четене ще внесат предложение за неснижаемия остатък, за да гарантират, че Сребърният фонд ще бъде запазен.

Тошко Йорданов го репликира, че служебният кабинет няма никаква вина за това, че Асен Василев е направил „смотан бюджет“ с разходи, които ги няма.

Не ви давам идеи как да пишете песни, ще ви помоля да не ми давате идеи как да пиша бюджет, отговори му финансовият министър Асен Василев. Той посочи, че бюджетът за 2022 г. е завършил на 2,9 % дефицит на начислена основа и 0,8 % на касова основа. Тази година бюджетът, който подготвяме, ще бъде на 3%  на начислена основа, надяваме се на по-малко дефицит на касова основа, допълни той.

Вижте и

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че онзи бюджет е бил подкрепен от всички в залата, т.е. сега критикуват себе си. Нещо повече – по онзи бюджет направихте допълнителни предложения за разходи, които си ги приехте, допълни тя. Нинова посочи, че това, което подкрепят днес, ще важи до 31 юли 2023 г. Тя заяви, че държат средствата в Сребърния фонд да останат целеви и да се използват само за устойчивост на пенсионната система.

Деян Николов („Възраждане“ ) посочи, че на комисия е било коментирано, че могат да отключат само европейските средства и това следва да бъде достатъчно. Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) също каза, че трябва между първо и второ четене да се определи неснижаем остатък, около който като че ли са се обединили в комисия.

По време на дебата Тошко Йорданов коментира, че, доколкото знае, Асен Василев е седнал на мястото на вицепремиера в пленарната зала и призова председателят на Народното събрание Росен Желязков да го постави там, където трябва да стои министърът на финансите. Хубаво е изпълнителната власт да си знае мястото. „Няма определени места, а пък аз не съм хостеса“, отговори му Росен Желязков.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре