Сега четете
Реформата на Конституцията ще бъде направена тук, от този парламент, с участието на ДПС и на г-н Пеевски

Реформата на Конституцията ще бъде направена тук, от този парламент, с участието на ДПС и на г-н Пеевски

„Реформата ще бъде направена такава, каквато е нужна на българската съдебна система, на българското общество, на нашите партньори. Ще бъде направена тук от този парламент, с участието на ДПС и на г-н Пеевски“, заяви заместник-председателят на парламентарната група (ПГ) на ДПС Йордан Цонев в декларация от парламентарната трибуна. „И това не е инат и не е изпиране, както искате да го представите вие, защото няма какво да перем“, посочи той.

Преди това в декларацията от името на „Продължаваме промяната-Демократична България“ във връзка с избора на Делян Пеевски за член на Комисията за по конституционни въпроси, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов призова да си дадат няколко дни малко да се успокоят, другата седмица да проведат още един кръг консултации и да предложат реконструиране на комисията.

„Успокойте топката и дайте да вървим напред, никакви смени няма да има, няма да се поддадем абсолютно на никакви внушения отвън, реформата направена по този начин, по който ще решим, заяви Йордан Цонев. Той посочи, че всяка парламентарна група ще реши кой ще участва и ще прави тази реформа. „Нашето решение е да дадем път на специалисти, които разбират от темата“, обясни Цонев.

„От години, от 2020 г. излизате по площадите и искате смяна на главния прокурор. Ние от години ви говорим, че смяната на главния прокурор не е съдебна реформа, а е „стани да седна“. И вие това го интерпретирахте в медиите много удобно като „ДПС защитава този главен прокурор“, посочи заместник-председателят на ПГ на ДПС. „Не, драги колеги, не сме го защитавали, а бяхме направили много внимателен анализ на 33-годишния преход, в който фигурата на главния прокурор, така овластена от нашата Конституция, се явяваше много привлекателен пункт, привлекателен образ за всички политици, политически партии, посолства, външни наблюдатели, партньори, олигарси, посочи той. Освен ДПС, никой не каза, че в този й вид фигурата на главния прокурор създава политически турбуленции, а не личността на главния прокурор“, отбеляза Цонев. По думите му само ДПС говори за това, че базово трябва да се променят нещата, а не да се смени личността на главния прокурор, защото тя създава политически турбуленции от първия ден – от 90-те години на миналия век с първия главен прокурор, след това със СДС и Филчев, за да се стигне до днес.

Вижте и

Цонев посочи, че сега има базов консенсус за промяна на Конституцията, а ДПС внесло такава преди година и половина. „Сега признавате, че този наш проект бил разглеждан от вашите специалисти и той бил нелош. Тогава обаче беше в кошчето пуснат от всички и най-вече от тези, които искаха промяна“, коментира той. „Знаете ли кой е в основата на разработката на този проект? Г-н Пеевски е“, заяви Цонев. „И ще бъде г-н Пеевски в тази комисия, защото направи този анализ с нашите специалисти, защото той изработи този проект, който вашите специалисти сега харесват, и затова ще бъде направено независимо от Фейсбук активистите ви, независимо от това кои те смятат, че трябва да направят реформата“, добави той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре