Сега четете
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за чужденците

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за чужденците

Със 147 гласа „за“, 28 – „против“ и един „въздържал се“ парламентът прие на първо четене промени в Закона за чужденците в Република България, внесени от Министерския съвет. Те имат за цел създаване на необходимата законодателна уредба, осигуряваща прилагането на регламентите на Европейския съюз, свързани с функционирането на Шенгенската информационна система (ШИС), на Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS) и на Система за влизане/излизане (СВИ).

С промените се разписват правомощията на националното звено ETIAS в МВР, което в съответствие европейски регламент, е компетентно да издава, отказва да издаде или отнема разрешения за пътуване на граждани на трети страни, които са освободени от изискването за виза. Гражданите на тези държави ще разполагат с ефективно правно средство за защита в случаите на отказ или отнемане на разрешението за пътуване, приеха депутатите.

Функционалностите на информационната система ETIAS ще бъдат достъпни за справка с данни за нуждите на граничните проверки на външните контролно-пропускателни пунктове, както и за нуждите на дирекция „Миграция“ и звената „Миграция“ при областните дирекции на МВР, за справка и проверка дали условията за влизане и пребиваване на гражданите на трети страни на територията на страната са изпълнени. Ще се повиши капацитетът на правоприлагащите органи за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления чрез осигуряването на достъп до ETIAS.

Създава се и възможност за ефективен граничен контрол чрез изграждане и използване на функционалностите на националния интерфейс на СВИ в съответствие с Регламент (EС) 2017/2226. С промените се определя достъпът  до СВИ с цел въвеждане, промяна, заличаване и справка с данни на: оправомощени консулски служители в задграничните представителства, компетентни за издаване, анулиране и отмяна на визи, оправомощени служители на Националния визов център към дирекция „Консулски отношения“ на Министерството на външните работи (МВнР), оправомощени служители на дирекция „Миграция“ и на звената „Миграция“ при областните дирекции на МВР.

Чрез въвеждането и използването на съвременни системи за обмен на информация в областта на правосъдието и вътрешните работи, страната ни ще изпълни ангажиментите си за постигане на по-високо ниво на сигурност, пише в мотивите си вносителят. Компетентните правоприлагащи органи в МВР, ДАНС, Агенция „Митници“, както и прокуратурата и следствените органи, ще разполагат с необходимата им информация за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления.

Органите на дирекция „Миграция“ и компетентните органи за издаване на визи в МВнР ще имат достъп до информационните системи за целите на проверка на условията за пребиваване на гражданите на трети страни на територията на страната и за преценка на обстоятелствата при издаване на визи. Измененията осигуряват също предвидимост и яснота на приложимите процедури по издаване на разрешения за пътуване и тези за контрол върху спазването на разрешения срок за краткосрочно пребиваване на гражданите на трети страни на територията на държавите членки, е записано в законопроекта.

Вижте и

Според Петър Петров от „Възраждане“ този законопроект е заплаха за националната сигурност. Той попита как подобряваме контрола за влизане в страната, след като информационна система, извън нашите граници, ще решава на кого да бъде разрешено да влезе у нас. Спазваме разпоредбите на Шенген, но не сме част от него, коментира депутатът.

Настимир Ананиев, „Продължаваме промяната-Демократична България“, посочи, че не е редно да се внушава, че губим суверенитет, че е заплашена националната ни граница. Няма нужда от такива страхове, не е място да го правите от тази трибуна, обърна се той към „Възраждане“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре