Сега четете
ИНФАРКТ: Как да реагираме и най-важното за превенцията

ИНФАРКТ: Как да реагираме и най-важното за превенцията

Сърдечният удар е част от острите коронарни синдроми (ОКС). Това е животозастрашаващо състояние, което настъпва, когато притокът на кръв към сърдечния мускул внезапно се прекъсне, причинявайки действие на тъканите. Най-застрашените са мъжете над 55 години, пушачите, пациентите с диабет или затлъстяване. Диагнозата се поставя с електрокардиограма и измерване на нивата на сърдечните ензими в кръвта.
Класическите симптоми включват болка в гърдите, която се разпростира към левата ръка, основата на вратата, челюстта и гърба, но понякога има и коренна болка под ребрата. факторът време играе основна роля в тази патология и трябва да се реагира максимално бързо, за да има шанс да се намали.

ВИДОВЕ ИНФАРКТ


В зависимост от дълбочината на исхемичното проявление сърдечният удар се определя като: трансмурален (включващ пълната част на миокардната стена) и нетрансмурален (например субендокарден). Сърдечните пристъпи са форма на ОКС, известни още като миокарден инфаркт. Трите вида, които са част от него, са: миокарден инфаркт с елебация на ST-сегмента (STEMI) миокарден инфаркт без елебация на ST сегмента (NSTEMI) коронарен спазъм или нестабилна стенокардия.

Все пак че винаги се отнася до сърдечния мускул, инфарктът, разбиран като клетъчна смърт поради липса на кислород, може да засегне и други органи като: далак (инфаркт на далака), бъбреци, бели дробове, черва (ентеро-мезентериален инфаркт) и др

ПРИЗНАиИ , БОЛКИ И СИМПТОМИ НА ИНФАРКТ


Въпреки това, че класическите симптоми на инфаркт са болка в гръбнака и задух, те могат да бъдат доста разнообразни. Най-често срещаните включват:

– Внезапно поява на болка в гърдите
– Стягане, което може да обхване челюстта, ръцете или гърба
– Внезапен задух (диспнея)
– Внезапно чувство на слабост или замайване
– Студена пот, пребледняване
– Натиск или стягане в гърдите
– Болка в гърдите, гърба, челюстта и други области на горната част на тялото, която продължава повече от няколко минути или изчезва и се връща отново
Болка в корема под ребрата
Недостиг на въздух
Гадене
Внезапно обилно възстановяване
Безпокойство
Чувство, въпреки че сте на пътя да припаднете
Учестен пулс
Усещане за предстояща гибел.

КАКВО ОШЕ ТРЯБВА АА ЗНАЕТЕ ЗА НАЙ-ЧЕСТИТЕ СИМПТОМИ

БОЛКА И СТЯГАНЕ В ГЪРДИТЕ
Болката, типична за сърдечен удар, често се описва от пациентите като пробождани в гърдите, затруднено дишане и възбуда. В случай на остро събитие, миокардът страда от недостиг на кислород и клетките започват да умират. Сърдечният удар обаче понякога може да продължи с дни, като започне с лек дискомфорт в лявото рамо, което с времето се разпростре към основата на вратата, челюстта или зад лопатките.
Никога не подценявайте нито един от тези симптоми, електрокардиограмата (ЕКГ) с промяна на няколко минути може да позволи на лекарите да диагностицират сърдечен удар още в началото, спасявайки живота на пациента.

БОЛКА В РЪКАТА


Сърцето е разположено 8 центъра на гръдния кош, по-специално в медиастинума и неговият връх сочи наляво. Съветът тази причина за болката от инфаркта се излъчва към левата ръка или може да се достигне до основата на брата (челюстта) и дори зад лопатките. Тази болка лесно се смесва с костно-ставна или мускулна, която причинява диагнозата.

Само ЕКГ и рентгенова снимка могат да изключат остро събитие, да не говорим, че внезапна болка 8 лопатката може да крие друг аортен проблем (например дисекация).

НЕДОСТИГ НА ВЪЗДУХ И ЗАДУХ


Диспнеята често се определя като внезапен „глад за въздух“, придружен от усещане за стягане на 6 гърдите, всякак има тежест. Сходни са симптомите и при остра белодробна емболия. Само лекарят може да направи разлика между двете патологии, като и 8 двата случая е важна точната диагноза.

Недостигът на въздуха и умората при минимално усилие, които продължават с месеци, също могат да бъдат симптомите на лошо контролирана хронична сърдечна недостатъчност.

ГАДЕНЕ И ПОВРЪЩАНЕ

Макар и слабо специфичен, при пациенти с диабет или 6 напреднала Възрастта на внезапния пристъп на възстановяване може да е единственият симптом на остър миокарден инфаркт. Само внимателен обективен преглед от лекар може да изясни удовлетворението.
Важно е да се подчертае, че всеки от тези симптоми, особено извънзапната гръдна болка, търкаща се към левата ръка, врата или гърба, трябва да се вземе под внимание и да се потърси спешна помощ.

КАКВО АА ПРАВИТЕ ПРИ ИНФАРКТ

Всяка гръдна болка трябва веднага да се съобщи на личния лекар, за да се вземат адекватни мерки. При острия случай е важно да се обадите на спешна помощ и да стоите до недостатъци до идването на линията.
Инфарктът може да накара сърцето да спре да бие и човек да падне в безсъзнание на земята. Ако знаете как да направите сърдечен масаж, незабавно се оказвате първа помощ до идването на линейката. Всъщност от момента, в който сърцето спре да се изпомпва, шансовете за оцеляване спадат с 10% всяка минута и след пет минути със спряло сърце мозъкът може да има трайни увреждания.

РИСКОВИ ФАКТОРИ

Опасни за артериите са излишните мазнини (холестерол) 6 кръвта, които се отлагат в съдовете (коронарните артерии). Те могат да образуват атеросклеротични плаки. Тези плаки причиняват стесняване (стеноза) на диаметъра на съда.
Рискови фактори са: наднорменото тегло, богатата на мазнини храна, тютюнопушенето, прекомерният прием на алкохол, заседналият начин на живот, както и някои състояния като диабет и хипертония.
Възрастта е също рисков фактор. С напредването на годините здравето на артериите се влошава по естествен път и рискът от инфаркт се увеличава, особено при мъжете над 45 години и жените над 55 години. фамилната анамнеза е друг специфичен момент. Ако има членове на семейството на пациента, които са страдали от сърдечно съдови заболявания, рискът от развитие на тези нарушения се увеличава. КАК АА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ИНФАРКТ Инфарктът на миокарда е медицинско състояние, което може да бъде предотвратено чрез спазване на здравословен начин на живот и балансирана спешна диета. Ето и някои полезни съвети за предотвратяване на инфаркт:
Яжте повече храни, богати на хранителни вещества (сезонни плодове и зеленчуци)
Избягвайте или откажете пушенето
Хранете се балансирано и здравословно
Редовно изпълнявайте физически упражнения
Дръжте под контрол на диабета, високи нива на холестерол, високо кръвно налягане и други застрашаващи здравословни състояния
Ограничете съдържанието на алкохол
Поддържайте здравословно телесно тегло
Избягвайте или намалете стреса.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре