Сега четете
Депутатите разискват проектокабинета „Денков – Габриел“

Депутатите разискват проектокабинета „Денков – Габриел“

След като номинираният за премиер с втория проучвателен мандат – на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), Николай Денков представи приоритетите и структурата и състава на проектокабинета, в пленарната зала на Народното събрание започнаха разискванията.

Пръв думата взе Николай Дренчев, който обяви, че парламентарната група на „Възраждане“ няма да подкрепи правителството. Познаваме лицето, което ни предлагат за министър-председател днес от три правителства, в които беше министър на образованието. Можем да съдим за него по работа му, коментира депутатът. Според него образователното министерство се е превърнало тогава в „печатница на документи с невярно съдържание“. Дренчев смята, че децата завършват всички степените на образованието неграмотни.

Цончо Ганев припомни желанието на „Възраждане“ да направи самостоятелно управление. По неговите думи лидери от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са излъгали, че няма да управляват помежду си.

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Деница Сачева призна, че между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ има крехко съгласие, но има мнозинство за промени в Конституцията, съдебна реформа, и за утвърждаване на пътя на България в Европа.

Съвместно управление е осеяно с неизвестни възможни трудности и вероятно ще доведе до отлив на избиратели, посочи депутатът.

Според нея е време да има редовно правителство и ясно разделение на властите. Сачева се обърна към колегите си от ГЕРБ-СДС с думите, че не се дава кредит на доверие, а кредит на времето, което е нужно, за да се успокоят политическите страсти и да се гради доверие между политическите сили. По думите ѝ дали ще се правят градивни неща, зависи от действията на министрите.

Сачева се обърна и към ПП-ДБ. Вярваме, че днес сте в същата ситуация като нас. Ние нямаме нужда от пране на нашия имидж, изтъкна тя.

Заместник-председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Филип Станев говори за случая, в който българин във Великобритания попита лидера на ГЕРБ Бойко Борисов дали вижда в огледалото Делян Пеевски. Целият въпрос, г-н Борисов, е, когато се погледнете в огледалото, виждате ли там Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ, Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Христо Иванов, попита депутатът. По думите му те са едно и също и това е срам за българската демокрация. Според Гроздан Караджов от ИТН това е „коалиция на лъжата“. Той изчете цитати от изказвания на представители на ПП-ДБ, в които са говорили за това, че не биха направили коалиция с Бойко Борисов.

Явно цялата тази игра на революция, всичките приказки за рестарт на държавата, за борба с корупцията, за изкореняване на модела „ГЕРБ“ са били само „али-бали“, коментира Караджов.

„Налагам Ви забележка, г-н Караджов, за нещо, което не бих си позволил да покажа отново“, обяви председателят на парламента Росен Желязков след изказването на депутата от ИТН.

Изказванията продължиха с Вежди Рашидов (ГЕРБ-СДС), който посочи, че днешният избор е много труден. Депутатът каза, че в проектосъстава има хора, които би подкрепил винаги, но има и такива, които не би подкрепил. Но емоциите са едно, а разумът съвсем друго. Налага се да проявим разум, подчерта той.

Ще гласувам за правителство, за да успокоим страстите – да създадем спокойствие и баланс в обществото, каза още Рашидов.

Призовах ви по-рано – стойте близко до хората, чуйте ги, разберете ги, за да им служите, те също ще ви разберат, апелира депутатът, който беше председател на 48-ото Народно събрание.

Нечленуващият в парламента група Радостин Василев смята, че днес е тъжен ден за България. По думите му ще бъде избрано правителство, което „ще изпира авторитети“ и ще прикрива корупция. Василев отправи критика и към бившите си съпартийци от ИТН, която беше част от редовния кабинет „Петков“.

Вижте и

Крайно време е депутатите, които влизат в тази зала, да бъдат последователни, каза Василев. И попита как е възможно да се прегръщат формации, които имат различни политически възгледи. Според депутата „Продължаваме промяната“ вече няма идеология, а антикорупционната линия е безвъзвратно загубена.

Българите не обичат да бъдат лъгани и да има „ала-бала“. Ще гласувам против, обяви Василев.

Българската история познава политически компромиси в името на България, но това днес не е политически компромис и не е за България, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ това е гласуване за кабинет на две задкулисни кохорти в името на собственото им оцеляване. Според Нинова бъдещото правителство е „завито в целофан“ и се представя като евроатлантическо. Вашето евроатлантичество се свежда до послушание, каза още тя. И добави, че това е „необяснима коалиция“. Обяснете какъв е този компромис, призова Нинова. Тя разказа, че е питала изкуствения интелект ChatGPT какво е корупция и мафия в България. Нинова изчете какво й е посочил роботът, след което цитира изказвания от записа по време на Националния съвет на ПП.

Няма да подкрепим тази коалиция, този клуб на интереси, тази коалиция на имунитетите, на войната, каза още лидерът на БСП.

Деян Николов от „Възраждане“ се обърна към Нинова с думите, че нейната партия също е била в управление с ПП.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре