Сега четете
Най-трудна задача бе разработването и прилагането на мерките за овладяването на цените

Най-трудна задача бе разработването и прилагането на мерките за овладяването на цените

Непосредствена и най-трудна задача бе разработването и прилагане на мерките за овладяването на цените на основните хранителни продукти, заяви служебният премиер Гълъб Донев, който представи днес на извънредно заседание на кабинета отчет за работата му от 2 февруари до 5 юни.

Първата стъпка бе максимално осветляване на процеса на ценообразуване, за което бе разработена и внедрена информационна система за наблюдаване на цените на основните хранителни продукти, каза Донев. Той отчете, че бе засилен контролът на търговската мрежа от страна на Комисията за защита на потребителите и Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Предприети бяха мерки за гарантиране на продоволствената сигурност и безопасност на храните. Координираните усилия от правителството от страна на редица министерства и ведомства започват да дават резултат, каза Гълъб Донев.

Той подчерта, че от септември 2022 г. до март 2023 г. темпът на инфлацията спадна с 4,7%, а прогнозата за май е тя да бъде под 10 %. Съществено се забави производствената инфлация, каза служебният премиер и информира, че през февруари 2023 г. е отчетено най-слабото нарастване на производствените цени от две години насам. В условията на всеобща висока инфлацията значение има подкрепата за най-уязвимите групи от населението. Донев припомни, че великденска добавка от 70 лв. получиха близо 1,2 млн. пенсионери. За целта бяха осигурени 72 млн. лева.

Гълъб Донев отчете съществен напредък в инвестициите и енергетиката. През първото тримесечие на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г. бе регистриран 15 пъти ръст на инвестициите. За същия период четири пъти нарастват издадените сертификати клас А на инвеститорите, заяви премиерът.

Подписан бе меморандум за развитие на проекта за нефтопровод между България и Гърция и се подготвя съвместно българо-гръцко предприятие за управление на проекта. Подписан бе меморандум по българската инициатива Solidarity Link на късопреносните оператори от Българи, Румъния, Унгария и Словакия, информира премиерът. Той поясни, че инициативата предоставя ефективна възможност за диверсификация и повишаване на сигурността на доставките на природен газ за Централна, Източна и Южна Европа. Според Донев най-важното е, че този маршрут за доставки на природен газ до 5 млрд. куб. метра годишно може да се използва още от днес благодарение на добре развитата газова инфраструктура.

В отчета на правителството в областта на енергетиката Донев подчерта допълнителните количества природен газ от Азербайджан, които са от съществено значение за постигането на общите цели за диверсификация на източниците и на маршрутите на доставка на природен газ за Европа, както и за гарантиране на енергийната ни сигурност.

Задвижен е проектът за нов интерконектор България- Сърбия. Стартира техническата работа по изграждането на газовата връзка на българска територия. Започна разширението на газовото хранилище в Чирен, каза още премиерът. Той допълни, че са реализирани инициативи и мерки за изграждане на нови ядрени мощности на площадките в Козлодуй и Белене.

В сферата на сигурността са предприети мерки за ограничаване на последствията от увеличения миграционен натиск и обезпечаване на граничния контрол с необходимите средства за оборудване, каза служебният министър-председател. Той подчерта, че миграционният натиск от началото на годината е с 30% по-висок в сравнение със същия период на миналата година, като са предотвратени около 31 хиляди опита за незаконно преминаване на българската граница.

Гълъб Донев обърна внимание на постоянните усилия на правителството за противодействие на престъпността, опазване на обществения ред, превенцията от природни бедствия.

За периода е намалял общият брой регистрирани престъпления спрямо същия период на 2022 г. Постигнахме нарастване на общата разкриваемост, включително при умишлените убийства и кражбите, съобщи премиерът.

Вижте и

Като водещ приоротет в сферата на евроинтеграцията бе реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост, посочи Гълъб Донев. Той припомни, че повторно одобрени и внесени в Народното събрание бяха девет законопроекта, част от Плана. Бяха одобрени и внесени в НС проекти за нов Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, както и пакета от промени в Наказателния кодекс и Закона за съдебната власт, предвиждащи ефективен механизъм за наказателно преследване на главния прокурор и неговите заместниците.

Започна реално създаването на спешна медицинска помощ по въздух, каза служебният премиер.

Той отчете присъединяването към Шенген като един от приоритетите, които ангажираха вниманието и усилията на правителството. Продължи активният политически диалог с ЕК, Шведското председателство и държавите-членки с цел положително решение в края на настоящата година, каза Донев. Той каза, че динамичните контакти с Австрия вече имат конкретни резултати. Започна пилотен проект за ускорена процедура за убежище и връщане, а предложението за подсилване на българо-турската граница получи всеобща подкрепа, изтъкна премиерът Донев.

Продължиха интензивните разговори с Нидерландия, в рамките на което бе намерена формула за начина, по който страната да извърши преглед на постигнатото от България в областта на върховенството на правото, каза Донев. По думите му това ни дава увереност, че при приемане на съответното законодателство нидерландските резерви спрямо България биха отпаднали.

Служебният премиер подчерта и продължаването на подготовката към присъединяване на страната ни към еврозоната.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре