Сега четете
Няма риск за плащанията на хората след 10 юни

Няма риск за плащанията на хората след 10 юни

Риск за плащанията на хората няма, държавата няма да спре да функционира след 10 юни, ние направихме най-адекватното и отговорно действие – удължихме бюджета, сега удължаваме удължаването, пари ще има, хората трябва да бъдат спокойни. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.

 

По думите му хората са наплашени, което е част от една цялостна политика на парламентарните групи да всяват страх и да си играят с манипулации на ръба на дивия популизъм. Това, което чух като обратна връзка по време на информационните кампании на министерството, беше много притеснително – говорих с възрастни хора, притеснени, че няма да си получат пенсиите, че ще спрат всички плащания от страна на държавата и че трябва на всяка цена да има редовно правителство, защото – ако има служебен кабинет, спират плащанията, спират пенсиите, посочи Пулев. Това не е вярно, има в момента дефицит на отговорност в парламента, има дефицит на отговорност от страна на партиите, служебният кабинет влезе много силно и запълни този вакуум, заяви още Александър Пулев.

 

Правителството е нападано без аргументи, смята той. В момента се изгражда един удобен параван, зад който са се скрили повечето фигури, които управляват политически партии, с идеята да скрият собствените си управленски дефицити и да прикрият реалните си намерения, отбеляза Александър Пулев.

 

Във връзка с обвиненията, че служебният кабинет спира евроинтеграцията на България и саботира енергийната диверсификация, Пулев коментира, че това са кухи опорни точки. „Армия от псевдоексперти хвърля фриволни коментари. Аз ли съм Петата колона? Учил съм в САЩ, Оксфорд, работил съм като банкер в Европейската банка за възстановяване и развитие. На базата на тази моя експертиза съм в този министерски екип“, заяви министърът на иновациите. По думите му, именно служебният кабинет е премахнал комисионните при покупките на газа и по време на неговото управление бе завършен интерконекторът. Пулев обяви още, че служебният кабинет се е подготвил за участието си в Организация за икономическо сътрудничество и развитие два месеца преди Румъния.

 

„Когато влязох в кабинета си в Министерството на иновациите и растежа, България имаше 0 одобрени програми от Европейската комисия за 0 лева, а сега има одобрени всички 10 – две от които по линия на МИР. Това нямаше да стане, ако ЕК не виждаше в нас надежден партньор“, коментира Пулев осигуряването на евросредствата.

 

От моя гледна точка напрежение от страна на президентската институция няма, не бих искал да коментирам думите на господин президента, не ми е работата да го правя, той доста ясно направи едно резюме на всички неща, които целият народ чу в контекста на този злощастен запис, допълни Пулев в отговор на въпрос за политическата и обществената реакция срещу президента. Така че позицията е много точна и ясна, оттук нататък реакциите са политизирани силно, не се борави с аргументация, хвърлят се кухи опорни точки, това е една форма на пропаганда, която цели да раздели хората още повече, отбеляза Александър Пулев.

 

Според него служебното правителство е спазило всички ангажименти към българските граждани, работило е със сърце и душа за България от първия до последния момент.

 

Вижте и

Президентът оцени мен и останалите колеги в служебния кабинет на база на нашата експертиза и професионални качества, не се е налагало „да подписваме кървави писма“, никой не е искал от нас да правим чистка, никой не е искал да налагаме чужда воля, посочи още Пулев и допълни, че той е бил оставен да работи спокойно по Плана за възстановяване и устойчивост.

 

По думите му Планът за възстановяване и устойчивост е важен финансов инструмент, който вече помага активно на хората и работодатели от всяка една област в страната да преодолеят каскада от кризи, наследена след работата на редовното правителство. В момента, в който влязох в служебния кабинет, имаше една отворена процедура, тя беше свързана с технологична модернизация. За жалост, планът към онзи момент беше една информационна черна дупка, каза още министърът, като отбеляза, че тогава е установил, че никой не знае, че той е отворен и работи.

 

Според него в резултат на добрите политики служебното правителство е демократизирало управлението на европейските средства. Взехме всички добри европейски практики и ги заведохме във всяка една област на държавата. От четири проекта по линия на технологична модернизация, в момента има 11 000 заявки. Сключили сме вече договорите с всички малки и средни предприятия, одобрени по линия на технологичната модернизация. Първоначално бяха одобрен 260 милиона лева от ЕК, успяхме да наддоговорим допълнителен ресурс от още 100 милиона лева. По този начин ще помогнем на още 300-320 компании, допълни Пулев.

 

Според Пулев всички законопроекти трябва да бъдат форсирани от сегашното НС. Трябваше още преди месеци, когато бяха развити от служебния кабинет, каза министърът и допълни, че когато служебното правителство е встъпило, повечето законопроекти са били на ниво заглавие, а служебният кабинет е успял да развие всички тези ключови закони.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре