Сега четете
YouTube спира да изтрива фалшиви твърдения за изборите през 2020 г

YouTube спира да изтрива фалшиви твърдения за изборите през 2020 г

YouTube ще спре да премахва видеоклипове с неверни твърдения за измама на президентските избори през 2020 г., съобщи платформата за социални медии в петък.

Този ход преди изборите през 2024 г. е обрат на политиката, въведена след вота през 2020 г.

Компанията заяви, че е изтрила десетки хиляди видеоклипове, поставящи под въпрос почтеността на минали избори, но сега „е време за преоценка“.

Политиката влиза в сила от 2 юни.

YouTube и други социални медийни платформи са изправени пред силен натиск след изборите през 2016 г. за защита срещу политическа дезинформация.Платформата, собственост на Google, казва, че новата политика се въвежда поради днешната променена среда.

„В настоящата среда откриваме, че макар премахването на това съдържание да ограничава известна дезинформация, то може също да има нежелания ефект от ограничаване на политическата реч, без значително да намали риска от насилие или други вреди в реалния свят“, се казва в изявление на компанията .

YouTube каза, че ще продължи да променя политиките си преди изборите през 2024 г., но не предостави подробности за това какво е довело до промяната на политиката. BBC се свърза с компанията за коментар.

Компанията добави, че ще продължи да налага други политики за дезинформация на избори – например видеоклипове, които включват подвеждащи инструкции за това къде и как да гласувате.

Политиката за изборни измами беше въведена през декември 2020 г. и доведе до изтриването на видеоклип, публикуван от Доналд Тръмп на 6 януари 2021 г., който казва на протестиращите да напуснат Капитолия на САЩ. Това видео се провали, защото Тръмп също повтори фалшивите си твърдения за широко разпространена измама.

Вижте и

„Това бяха измамни избори, но не можем да играем в ръцете на тези хора“, каза Тръмп в клипа. „Трябва да имаме мир. Така че се прибирайте у дома, ние ви обичаме, вие сте много специален.“

Видеоклип, публикуван от комисия на Конгреса на САЩ, разследваща бунта на Капитолия, беше изтрит през 2022 г., тъй като също съдържа клип на г-н Тръмп, повтарящ изборни неистини.

Компанията премахна ограниченията върху канала на г-н Тръмп в YouTube – който има повече от 2,7 милиона абонати – през март тази година .

Оттогава бившият президент е публикувал около 20 кратки клипа в подкрепа на кампанията си.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре