Сега четете
Истината, истината и само истината е закон първи в журналистиката

Истината, истината и само истината е закон първи в журналистиката

Истината, истината и само истината е закон първи в журналистиката. Това каза Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти на 18-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА в Казанлък, по време на панела „Празниците в медиите“.

Българската журналистика е свързана с два празника – 24 май и 1 ноември. Гордеем се много с 1 ноември – Деня на народните будители, защото журналистиката е призвана да бъде будител на обществото, допълни тя. Тодорова припомни, че на 1 ноември СБЖ връчва годишни журналистически награди, като най-високото отличие „Златно перо“ е изработено по идея на художника Борис Ангелушев. Наградата не е материална, смятаме, че журналистите са призвани да бъдат будители и вършат работата си, без значение, че в много случаи това не им носи никаква облага, каза още Тодорова.

СБЖ е организация с дългогодишен опит. Организираното журналистическо движение възниква преди 130 години, като и преди толкова години колегията тогава е обсъждала доста актуални проблеми за общността. Догодина ще се отбележат 130 години организирано журналистическо движение в България. Проблемите, които ни вълнуват сега, са вълнували и тогава маститите духовни учители и предци в словото по същия начин – отново са поставяли въпроса за моралния облик на колегията и как материално се стимулира дейността на хората, работещи със словото – журналисти и писатели.

Тодорова припомни, че през 2016 г. СБЖ изработи и внесе в парламента предложения за закон за защита правата на журналисти и свободата на медиите. Внасяли сме ги многократно в различните състави на парламента, но законодателите не обърнаха внимание. Ако се беше случило, щяхме да говорим за други ниво на медиите, за друго състояние на медиите, добави тя.

Вижте и

БТА организира 18-ата Световна среща на българските медии в Казанлък от 1 до 4 юни 2023 г. със съдействието на Община Казанлък, Национален дарителски фонд „13 века България“, „Аурубис България“, ПОК „Доверие“, „Пощенска банка“, А1 и „Нестле България“ АД“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
1
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре