Сега четете
2 юни – Денят на Ботев ще бъде отбелязан с участието на представителни военни подразделения

2 юни – Денят на Ботев ще бъде отбелязан с участието на представителни военни подразделения

Представителни военни подразделения на Българската армия ще проведат военни ритуали на 1 и 2 юни, с които ще бъде почетена паметта на поета – революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Тази година се навършват 147 години от героичната гибел на Христо Ботев (1848 – 1876) и неговата чета на връх Околчица в Стара планина.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще присъства днес, 1 юни, на тържествената проверка (заря), посветена на 147-ата годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев, която ще се състои във Враца. В нея ще участват военнослужещи от 10-и механизиран батальон Враца и Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски.

В родния град на Христо Ботев Калофер от 20.30 ч тази вечер също ще се проведе тържествената проверка (заря) от военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово. На самия 2 юни в Калофер с военен ритуал от музея ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета и ще бъдат положени цветя пред паметника на поета.

Утре, 2 юни, на връх Околчица ще се проведе традиционното всенародно поклонение пред паметника на Христо Ботев. В него ще участват военнослужещи от Бригадното командване – Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски.

 

Вижте и

Тържествени проверки (заря) ще се проведат в село Скравена, Община Ботевград (с участието на военнослужещи от Бригадното командване – Благоевград и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски); в Павел баня (с участието на военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово), в Елин Пелин (с участието на военнослужещи от 38-ми батальон за ЯХБЗиЕ – Мусачево и от военно формирование 28 860 – Горна Малина); в Първомай (с участието на представителен блок от Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

В общоградски прояви и поклонения и в ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на поета-революционер Христо Ботев участват военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, СКСО, Съвместното командване на силите, както и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ (във Велико Търново и Шумен) и Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ (в Плевен).

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре