Сега четете
Защо младите работници полагат толкова много извънреден труд?

Защо младите работници полагат толкова много извънреден труд?

В сегашния икономически климат, Gen Zs работят особено дълги часове – и се тласкат към ръба на прегарянето. Плюс това, време ли е за AI оптимизъм?

Младите служители, които полагат „безплатна“ работа

Жасмин винаги е бил трудолюбив. Докато учеше за бакалавърската си степен по културни и медийни изследвания в университета в Лийдс, Обединеното кралство, тя редовно работеше до 30 часа седмично на непълно работно време, за да плаща наема си. След това си осигури работа на пълен работен ден в PR агенция по средата на магистърската си степен.

Сега като изпълнителен директор за връзки с медиите в същата компания, Жасмин вече не работи на непълен работен ден в допълнение към ролята на пълен работен ден – но все още полага много извънреден труд.

„Често започвам деня си много рано, като чета извънредни новини в областта на образованието, технологиите или климата, тъй като работата ми изисква да знам какво се случва в много широк кръг от теми“, казва Жасмин, сега на 25. „Често вечер , ще прекарам няколко часа, за да се уверя, че съм готов за следващия ден, а в неделя често ще ходя до Caffè Nero за кафе и кроасан, за да направя администратора и да се уверя, че съм готов за предстоящата седмица.”

Нейният партньор и приятели на подобна възраст подхождат към работата по почти същия начин, казва тя, като се занимава с работа на почивка; или натъпкване в допълнителни часове вечер, сутрин и почивни дни.

Някои статистики и експерти казват, че младите хора са най-склонни да полагат неплатен извънреден труд. Данните от април от доклада на ADP Research Institute People at Work 2023, който анкетира 32 000 работници в 17 държави, показват, че хората на възраст от 18 до 24 години са склонни да влагат допълнително осем часа и 30 минути „безплатна“ работа на седмица, като започват рано, остават до късно или работа по време на почивки и обяд. Това се сравнява със седем часа и 28 минути за 45- до 54-годишните и само пет часа и 14 минути за тези на 55 и повече години.
Работниците от поколението Z трябваше да се справят с трудна работна среда от началото на кариерата си. Много от тях са започнали работата си по време на пандемията, а други са имали отпуски или съкращения за първи път, докато са били още на 20 години. Много от тези работници също са наблюдавали как компаниите намаляват броя на работните места, увеличенията на заплатите и повишенията, за да оцелеят в продължаващата икономическа несигурност.

Експертите казват, че това е оставило много от тях несигурни както за работата си, така и за перспективите за по-дългосрочна кариера, чувствайки, че трябва да докажат своята стойност на работодателя, като трупат допълнителни часове. Това е ефект, който ги кара да работят извънредно – и ги подготвя за стрес и прегаряне.

Прочетете повече от Меган Тейтъм за това защо Gen Z дърпа дълги часове.

Как възприемането на изкуствения интелект извежда работниците напред

Някои хора смятат, че им е трудно да не изпаднат в паника, когато четат последната итерация на заглавието „AI ще вземе работата ви“ – особено като се има предвид бързото развитие на инструментите за изкуствен интелект през последните години. Но Гюс Нисбет, 30-годишен музикален продуцент, е развълнуван от това, което ИИ може да предложи на работното място.

Вижте и

„Всичко е въпрос на съвместно създаване“, казва Нисбет, който също работи като креативен стратег в агенцията за звукови марки MassiveMusic в Лондон. Той вече използва генеративни AI инструменти, включително ChatGPT на OpenAI, за да рационализира административните задачи и да подобри творческите проекти. „Ще стартирам идеята и след това ще използвам AI, за да я конкретизирам и развия по по-разнообразни начини“, казва той.

Тъй като Nisbet е интегрирал AI инструменти в ежедневния си работен процес, той е видял огромен скок в ефективността. Задачи, които обикновено отнемат половин ден, за да бъдат изпълнени, като анализиране на обратна връзка от клиенти за даден проект, могат да бъдат обработени много по-бързо, когато се изпълняват чрез ChatGPT. „Ако го използвате по правилния начин, за правилната задача, можете да съберете около четири или пет часа работа в около 30 минути“, казва той. Той използва това допълнително време, за да се съсредоточи върху задачите, които изискват сложно мислене и креативност.

Докато нарастващите възможности на AI със сигурност карат много работници да се тревожат, други възприемат технологията. Те вече използват инструментите за подобряване на производителността и ефективността на работното място. И нововъзникващите данни показват, че може да има повече AI оптимизъм на работното място, отколкото заглавията – и нашите собствени пристрастия – ни карат да вярваме. Това е нещо добро – и в крайна сметка може да помогне на работниците да се отличат в работата си.

Прочетете повече от София Епщайн за това как възприемането на AI извежда работниците напред.
Още нещо: страхотното родословие и отличните твърди умения имат ли значение за специалистите по подбор сега толкова, колкото някога? Джоана Йорк обяснява .

Както винаги, ще се върнем следващата седмица. Посетете BBC Worklife и BBC Business за най-новите дотогава.
– Мередит Туритс, редактор, BBC Worklife

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре