Сега четете
31 май – Световен ден за борба против тютюнопушенето

31 май – Световен ден за борба против тютюнопушенето

Днес се  отбелязваме Световния ден против тютюнопушенето.

Отбелязва се 1987 г. насам по инициатива на Световната здравна организация. За първи път се чества на 31 май 1988г. Традиционно на този ден се провеждат различни кампании, които са насочени към отказване от вредния навик.

Данни на НСИ от европейско здравно изследване сочат, че 40.5% от мъжете и 18.9% от жените на възраст 15 и повече години пушат ежедневно. България е на първо място по пушене в Европа с 42% от населението на страната. Най-шокиращи са, обаче, други данни от същата статистика – повече от половината българчета на възраст под 14 години вече са опитвали вкуса на цигарите.

Да се включим в борбата против тютюнопушенето! Да направим въздуха за нашите деца по-чист и безвреден!

 

За вредата от тютюнопушенето

Тютюнопушенето води до редица хронични незаразни заболявания и преждевременна смърт. Доказано е, че 80-90% от хроничните заболявания на дихателната система, 80-85% от белодробния рак, 30% от всички злокачествени заболявания и 25-43% от исхемичната болест на сърцето са пряко свързани с пушенето.

Дихателните органи са особено уязвими при тютюнопушене. Млад човек, който пуши по една кутия цигари на ден, е с дихателните способности на човек, който е с 20 години по-възрастен от него.

Тютюнопушенето е добре известна причина за рак на белия дроб, ларинкса, устната кухина и хранопровода. Тютюнопушенето се свързва още и с рак на стомаха, пикочния мехур, бъбреците, панкреаса, както и с острата миелоидна левкемия.

Над 80% от пушачите страдат от бронхит. С годините той прогресира и става благоприятна почва за развитието на рак на белите дробове. Рискът от заболяване от рак на белите дробове нараства право пропорционално на броя изпушени цигари. Той се появява почти 20 пъти по-често при тези, които пушат. Този риск сред 40-45-годишните пушачи е 10 пъти по-голям. Жените развиват рак на белия дроб при по-кратък пушачески стаж и при по-малка експозиция на тютюнев дим. За сравнение, само 0.5% от непушачите се разболяват от рак на белия дроб.

Внезапната смърт сред мъже пушачи на възраст 40-59 г. настъпва 3-4 пъти по-често, отколкото сред непушачите на тази възраст. Вероятността за инфаркт при мъжете пушачи до 30-годишна възраст е 2 пъти по-голяма, ако пушачът страда от високо кръвно налягане или има повишено съдържание на холестерин в кръвта.

Пушенето е също така причина за голям процент от случаите на хронична обструктивна белодорбна болест (ХОББ). ХОББ е състояние на прогресираща обструкция на въздухоносните пътища, възникващо в хода и като резултат от заболяванията „хроничен бронхит”, „емфизем” или комбинация от двете. Обикновено болестта поразява възрастовата граница между 35 и 45 г., когато капацитетът на белия дроб загубва активната си функция.

Двойки, които пушат, е много по-вероятно да имат проблеми със зачеването, отколкото непушачите. Пушачките забременяват по-трудно. Плодовитостта им е намалена с около 30% спрямо жените, които не пушат, а менопаузата им настъпва с около 2-3 г. по-рано. При мъжете на възраст между 30 и 50 г. пушенето увеличава риска от еректилна дисфункция с 50%.

За пасивното тютюнопушене

Страничният дим от тютюневите изделия е по-опасен, тъй като не минава през филтър и съдържа 2 пъти повече катран, 3 повече бензапирен, 5 пъти повече въглероден оксид, 50 пъти повече амоняк, 60 пъти повече кадмий, циановодород и алдехиди. 76,8% от децата в България са пасивни пушачи вкъщи чрез т. нар. „пасивно тютюнопушене”.

Всеки пети, който работи извън дома си, е изложен на тютюнев дим най-малко един час на ден.

По данни на Световната Здравна организация се очаква всеки 6-ти смъртен случай или 10 милиона смъртни случая да са причинени от тютюнопушенето всяка година /в резултат от туберкулоза, пневмония и усложнения при раждането/. Това е повече от всички други заболявания взети заедно. Ако се запази тази тенденция, има вероятност около 500 млн. души да починат в резултат от цигарите, губейки 20-25 години от живота си.

Отказ от тютюнопушене

При отказването на цигарите организмът обикновено минава през следните няколко фази:

 

Вижте и

След 2 часа – Появяват се първите симптоми на никотинов „глад”, което показва, че Вашият организъм започва да се освобождава от никотина.

След 6 часа – Сърдечната Ви дейност се забавя, а кръвното Ви налягане се понижава, макар че може да са необходими няколко седмици, докато те се нормализират напълно.

След 12 часа – В организма Ви вече няма въглероден окис от цигарения дим, белият дроб започва да работи малко по-добре, а задухът отслабва.

След 2 дни – Обонянието и вкусът Ви се подобряват.

След 2 до 12 седмици – Кръвообръщението на Вашия организъм се подобрява, което води до по-голяма лекота при ходене и бягане.

След 3 до 9 месеца – Кашлицата, хриповете и затрудненото Ви дишане намаляват, а работата на белия дроб се подобрява с около 10%.

След 5 години – Вашият риск от сърдечен инфаркт става 2 пъти по-малък то този на пушачите.

След 10 години – Вашият риск да заболеете от рак на белия дроб намалява също 2 пъти в сравнение с този на пушачите, а рискът от сърдечен инфаркт става толкова нисък, колкото е при човек, който никога не е пушил.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре