Сега четете
Мария Габриел: Разговорите не са в ледена епоха, няма обаче и слънчеви лъчи

Мария Габриел: Разговорите не са в ледена епоха, няма обаче и слънчеви лъчи

Разговорите не са в ледена епоха, няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете. Това заяви пред медии в парламента кандидатът от ГЕРБ-СДС за ротационен премиер Мария Габриел.

В събота Мария Габриел заяви, че замразяваме преговорите. Това заяви на брифинг кандидатът от ГЕРБ-СДС за ротационен министър- председател Мария Габриел.

„Всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжа, разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаментални принципи на републиката“, подчерта тя.

Оставям настрана лъжите по отношение на моята личност. Това не е проблемът. Проблемът е, че тук може да става дума за визия за управление, за начин на управление, който е в разрез с всички европейски принципи и практики, допълни още Мария Габриел.

По думите ѝ е неприемливо по време на преговори да се говори едно, а навън друго. Навън са лъжи. Изводът ми е, че вече те и вътре не могат да бъдат приемани сляпо за истина. С цялата ми симпатия  към стойностните хора в ПП- ДП, смятам, че това е неприемливо и към тях. Второ, неприемливо е, дори да има някакво съмнение, че България е параван. България не е параван. България е суверенна държава. Ние имаме европейски и атлантически партньори и аз ги ценя, защото знам, че когато отстояваш позицията си от самото начало, с аргументи, с прозрачност, те те уважават. Но решенията се вземат единствено в България. България не може да бъде фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността, каза още Мария Габриел.

Неприемливо е да се говори дори за политизация на администрацията. Нечуван подход към държавния апарат, който не може да бъде обезглавен, защото държавата ще спре да функционира. Само допреди три седмици съм била начело на три генерални дирекции на Европейската комисия, хиляди хора в тях, наум не са ми идвали подобен тип действия, посочи Габриел и допълни, че има не само неприемливи неща, а и много въпроси.

Задавам си въпроси като – това ли е виждането как се правят избори? Ако е това, смятам, че българските граждани не заслужават такова отношение. Не визирам конкретно избиратели на партии, а хората, които очакват по време на кампания за избори да направят своя информиран избор в уважение с тяхното мнение и ценности.

Вижте и

Въпроси – какво означава ала-бала с президента? Без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите, аз не мога да участвам под каквато и да е форма. И на този етап виждам, че експертно правителство продължава да има най- голяма подкрепа, но на мен сега ми е важно да има яснота по отношение на ненарушаването на закона, неполитизирането на държавния апарат и службите, ясни гаранции за спазване правомощията на институциите, и устоите принципите на българската държава. Докато  няма отговори и гаранции за спазване на тези принципи, замразяваме преговорите, подчерта Мария Габриел.

На въпрос – възможно ли е размразяване на преговорите за съставяне на правителство тя отговори: „Замразяването на преговорите означава, че те могат да бъдат размразени, преди да им бъде окончателно сложен край“. Дали преговорите ще бъдат размразени зависи от това ще има ли извинение към българските граждани, българската администрация, българските учители, офицери, от уважението към нашите партньори към България и нейните граждани, посочи още Габриел.

Тя допълни, че е уведомила за решението си Николай Денков, другият номиниран за ротационен министър-председател от „Продължаваме промяната- Демократична България“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре