Сега четете
Министър Димитър Стоянов: Учението „Отбранителен щит – 23“ постигна целите си за сглобяване на многонационален батальон

Министър Димитър Стоянов: Учението „Отбранителен щит – 23“ постигна целите си за сглобяване на многонационален батальон

„Учението „Отбранителен щит – 23“ постигна своите цели – сглобяване на многонационален батальон и работата му в международна среда“, това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов днес, 29 май, по време на деня за демонстрация на способности от участниците в учението. Министърът на отбраната оцени представянето на българските военнослужещи като много добро. „Трудно се работи в многонационална среда, но за пореден път доказахме, че нашите военнослужещи са способни, въпреки различията, които имаме в техниката (макар и морално остаряла) да работят с нашите колеги“, подчерта той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подчерта приноса на нашите военнослужещи и техните знания, желание за участие в тренировки и познаване на необходимите тактики и процедури. „Все по-критичен и належащ обаче става въпросът с изоставането в техниката“, категоричен бе той. Адмирал Ефтимов отбеляза значението на изготвената инвестиционна план-програма и ролята на военната експертиза при определянето на необходимите военни способности. „Постарахме се да сформираме програма, която адресира развитието на Въоръжените сили до 2032 г. във всичките домейни, признати в НАТО“, посочи началникът на отбраната. Адмирал Ефтимов заяви, че ако тя бъде утвърдена, военнослужещите – независимо къде служат те, ще усетят ангажимента на държавата.

Той подчерта, че многонационалната бойна група на наша територия с рамкова държава Италия търпи развитие. Въоръжените ни сили се стремят да надградят придобития опит, като ротират военните формирования, трениращи на полигон „Ново село“.

Министър Димитър Стоянов подчерта, че съвместно с военното ръководство са направени реални стъпки за превъоръжаването на армията. „Процедурата за придобиване на бронирани машини на пехотата върви с усилени темпове, очакваме обвързваща оферта и се надявам до края на годината да имаме договор. По този начин най-малкото, което ще се постигне, е допълнителен стимул и желание за служене в редовете на Сухопътни войски. Отливът от армията е голям. Трябва да се мисли не само за техниката, а и за стимули. Тези стимули могат да дойдат само с приемането на нов бюджет“, подчерта министърът на отбраната. Той изрази надежда Народното събрание да продължи да работи, разумът да надделее и да има редовно правителство. „Ако не бъде приет бюджетът, модернизационната програма в армията ще се стопира. Няма как със средствата от бюджет 2022, да продължи работата по проектите за придобиване на 3D радарите, на бойната машина на пехотата и на 155-мм гаубици“, подчерта министър Стоянов.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев също поздрави всички военнослужещи за отличните резултати. „С всяко учение те стават все по-добри – и като ефективни тактики, техника и процедури, и като съвместимост. Искам да благодаря на италианската страна, която пое отговорност да бъде рамкова държава на многонационалната бойна група, също и на нашите партньори от САЩ, които днес взеха активно участие в това учение“, каза още държавният глава.

На деня за демонстрация на способности присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, командирите на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков и на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Вижте и

***
На Учебен полигон „Ново село“ бяха демонстрирани част от постигнатите способности по водене на отбранителни и настъпателни бойни действия от многонационалната бойна група на НАТО в България. При изпълнението на задачите действията им бяха подкрепяни от авиация и артилерия. На статичен показ след това бяха изложени образци техника, участваща в демонстрацията.
В учението участват над 400 български военнослужещи, многонационалната бойна група, която включва механизиран батальон, усилен с танков взвод, самоходна артилерийска батарея и формирования за ядрена, химическа и бактериологична защита от Сухопътни войски, формирования от Сухопътните войски на САЩ, италианско формирование от многонационалната бойна група на НАТО в България, както и сили и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на Военновъздушните сили.
Тактическото учение с бойни стрелби „Отбранителен щит – 23“ е част от многонационалното мащабно учение „Defender Europe – 23“.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре